Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Tätare samverkan förutsättning för en mer hållbar och framgångsrik turism

Johan Rustan från Öland & co om vikten av att älska Öland varsamt
Vikten av en hållbar och framgångsrik besöksnäring stod på programmet vid årets första länsdialog. Kalmar län är en av Sveriges största turismregioner med en stor och växande besöksnäring. Något som innebär både utmaningar och möjligheter i en region med mycket höga natur- och kulturvärden. Ett trettiotal företagare och representanter från turistnäringen diskuterade livligt hur vi kan hantera detta på ett hållbart och framgångsrikt sätt.
Tjänstepersoner från länsstyrelsen inledde dagen med att beskriva hur vi arbetar för att göra skyddad natur och kultur mer tillgängligt. Ett stort fokus läggs på att alla människor ska kunna uppleva vårt friluftsliv. Länsstyrelsen arbetar också med behovet att stärka vår livsmedelsproduktion genom mer närodlad och lokalproducerad mat.
Johan Rustan från Öland & Co pratade om allas vårt ansvar för platsen och att det är en utmaning med ett högt besökstryck under en kort period.
Öland jobbar mycket med devisen Älska Öland varsamt. Vi har ett ansvar för platsen. Både på kort och lång sikt. Kommande generationer ska ha samma möjlighet att uppleva Öland som vi har idag, säger Johan Rustan.
Johan Rustan tycker att det också innebär ett ansvar att försöka påverka gästernas hållbara val under besöket. Det kan gälla allt från att berätta hur man kan ta sig fram på cykel istället för bil, hur vi sparar på vårt livsviktiga vatten, var man kan handla och äta både lokalproducerat och närodlat med mera.
Vi har valt ut fem av målen i Agenda 2030, som vi arbetar intensivt med. Det handlar om allt från anställningsvillkor för sommarjobbare till att hitta hållbara organisationer att samarbeta med. Detta blir allt viktigare ur ett besöksperspektiv, menar Johan Rustan.
Även Marcus Thell och Anna Lejerhed Emrin från Stufvenäs talade mycket om reseanledningar och att lyfta värdena som finns i närheten.
Vi måste bli vad vi vill bli. Allt handlar inte om att vara en mat- eller sovplats, utan vi måste ”gräva där vi står”. Och utveckla en plats på vägen. Berätta om naturupplevelserna i närheten och skapa en historia om platserna, menar Anna Lejerhed Emrin.
Anna lyfter bland annat hur viktigt det har varit för dem att länsstyrelsen i och med bildandet av naturreservat tillgängliggjort området.
Ute är det nya inne. För oss är det viktigt att natur och tillväxt kan leva i symbios, menar Marcus Thell.
Under gruppdiskussionerna diskuterades utmaningar och samarbeten.
Alla deltagare var överens om att infrastrukturen är den största utmaningen, och då inte bara till och från länet, utan även att ta sig runt till olika besöksmål. Det var också stor enighet kring vikten av kontaktnät och att jobba ännu mer tillsammans.
Vi små företag måste samverka och hjälpa varandra för att bli både framgångsrika och hållbara, menade bland annat Marcus Thell.
Det betonades att alla inte behöver kunna erbjuda allt på plats själva, utan bli bättre på att utnyttja varandras olikheter!
Vi kan bli bättre på att lotsa vidare besökare vidare till länets olika aktörer, enades en grupp om.
Utmaningen att förlänga säsongen diskuterades också flitigt i grupperna. De flesta var överens om att Kalmar län kanske inte ska ha ambitionen att bli ett året-runt-resmål, men att det är viktigt att vi förlänger sommarsäsongen i både ändar med utökade öppettider och aktiviteter.
Det blir en ond cirkel när besöksmålen inte är öppna, eftersom det inte finns några besökare. Det är viktigt att vi börjar i små steg med olika nivåer på öppettiderna, menade en deltagare.
Det är viktigt för framförallt de små aktörerna att både kunna "leva" sin egen produkt och kunna inspirera andra.
Vi behöver våga ta betalt för att få större intäkter och säkerhet för att kunna anställa året runt. Många jobbar ihjäl sig på sommaren och måste få till en bättre lönsamhet, menade en annan.
Grupperna konstaterade att det finns många nätverk, men att de flesta är på en övergripande nivå och framförallt för de stora aktörerna. Flera efterlyste istället branschöverskridande samarbeten på lokal nivå för att paketera ett besök.
Till exempel vad kan vi erbjuda i Halltorp under maj månad? Besökarna behöver sova, äta, besöksmål och transporter. Paketering är a och o, men det finns ingen ”huvudägare”, utan vi måste försöka att lösa det tillsammans.
Alla var överens om att vi behöver ha en högre syn på vårt län för att få besökarna att komma hit, ISTÄLLET för att resa till andra ställen i Sverige.
Kanske är det viktigare att skapa nätverk lokalt/regionalt för att hjälpa varandra, snarare än att skapa stora otympliga nätverk på länsnivå. Kommunerna har en viktig roll att vara drivande i nätverk för små företag.
Samtidigt ville flera utöka samarbetet inom Småland och med Blekinge och Östergötland, eftersom besökarna inte bryr sig om gränser.
Hur vi kan förbereda oss inför ett eventuellt ökat besökstryck diskuterades också.
En av grupperna konstaterade att ”Klimatflyktingar” från Sydeuropa (Coolcation) kommer att stå för den största ökningen på kort sikt. Det kommer bland annat att krävas mer och bättre information för att möta fler utländska turister. Inte minst kring allemansrätten. Idag har vi ett förhållningssätt baserat på förtroende när det gäller hur man beter sig i naturen.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att natur och kultur är viktiga inslag för att locka besökare till länet. Naturskydd ska inte ses som en belastning, utan som en möjlighet och länsstyrelsen måste göra sina produkter mer säljbara. Tillsammans bör vi också jobba mer med vår historia och berätta de intressanta historierna om våra platser.
Landshövding Allan Widman vill stärka samarbetet med näringslivet i länet och bidra till den regionala utvecklingen. Därför arrangerar Länsstyrelsen Kalmar län länsdialoger med olika delar av länets näringsliv för att lyssna in behov, utmaningar och möjligheter. Det är viktigt för länsstyrelsen att identifiera och lyfta frågor med betydelse för det regionala näringslivet uppåt mot regering och andra myndigheter.