Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tillsammans vill vi minska dödlighet i trafiken

Suddig sikt från bil som kör fort i trafiken

Foto: Mostphotos

I Kalmar län samverkar vi för att bidra till den nationella nollvisionen att ingen människa ska omkomma eller allvarligt skadas i trafiken. Personer som ertappas misstänkta för ratt-, drogratt- eller sjöfylleri erbjuds stöd och hjälp i direkt anslutning efter händelsen. Syftet är att skapa trygghet på våra vägar och minska risken för återfall.

En av samverkansaktörerna är Polisen, som ser arbetet som ett viktigt förebyggande uppdrag för att minska olyckor i trafiken med dödlig utgång.

”Många behöver stöd för att minska eller upphöra med sitt användande av alkohol eller andra droger. Vi informerar och motiverar till det i samband med att vi ingriper vid rattfylleri. Ofta är det inte första gången man kör påverkad och kan vi motverka att det blir fler gånger har vi vunnit mycket.” säger Lotta Petersson, chef för lokalpolisområde Nybro.

Samverkan mot alkohol och droger i trafiken (SMADIT)

Samverkan sker inom ramen för SMADIT, som står för Samverkan mot alkohol och droger i trafiken

Samverkan mot alkohol och droger i trafiken (SMADIT) — Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

I arbetet ingår Länsstyrelsen Kalmar län, Polisen, Kustbevakningen och kommunernas 12 socialtjänster. Nu har den gemensamma överenskommelsen i länet uppdaterats. Alla medverkande aktörer är positiva till att fortsätta det gemensamma arbetet med SMADIT.

”Framgångsfaktorn i SMADIT är att vi gör det tillsammans. Varje aktör bidrar med sin del och sen lägger vi pusslet tillsammans. Då kan vi göra skillnad på riktigt.” säger Agnes Mitsialos som är strateg inom social hållbarhet med fokus på alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar (ANDTS).

Prioriterad fråga hos polisen

Andelen SMADIT-erbjudanden från polisen har ökat under de senaste åren.

”Vi prioriterar frågan och är noga med uppföljningen. Det är ett bra sätt att jobba med social brottsprevention - tillsammans med andra!” säger Lotta Petersson.

Strax över 20% av de som tackade ja till polisens erbjudande om SMADIT under 2024 påbörjade behandling/stöd inom socialtjänsten.

”Det kan låta lite – men vi ska ha med oss att stödet bygger på frivillighet. Det kan behövas motivation och självinsikt för att ta emot hjälp för skadligt bruk eller beroende. Men när motivationen väl finns och någon tar emot hjälp kan det få stora ringar på vattnet, både för individen och för anhöriga. Och inte minst för allas säkerhet på våra vägar. Utan SMADIT är det inte säkert att de här individerna hade fångats upp. Och med en uppdaterad överenskommelse fortsätter vi utveckla vår samverkan och arbeta för att SMADIT ska ge stöd till fler” säger Agnes Mitsialos.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss