Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Årets regionala uppföljning av miljömålen – krafttag behövs för framtiden
Varje år gör alla 21 länsstyrelser en uppföljning som visar hur det egna länet ligger till för att nå de nationella miljökvalitetsmålen och det övergripande generationsmålet. Uppföljningen beskriver tillståndet i miljön och visar åtgärder som genomförts i respektive län. I Kalmar län kvarstår utmaningarna – ingen förändring har skett sedan förra året och inget av de tolv regionala miljökvalitetsmålen ser ut att kunna nås till 2030. Trots detta finns hoppfulla exempel på lokala insatser som kan bidra till framtida förbättringar.
Årets uppföljning av miljömålen visar att:
- Många insatser som bidrar till miljömålen genomförs runt om i landet av kommuner, företag, organisationer och myndigheter
- Förbättringar märks inom vissa områden tack vare tidigare insatser. I många fall tar det dock lång tid innan effekter av åtgärder märks i miljön. Uppföljningen visar att de flesta målen är svåra att nå till 2030 och att utvecklingstrenden ofta är varken positiv eller negativ. Takten i åtgärdsarbetet behöver öka för att målen ska kunna nås.
- Sveriges miljömål, som i år har funnits i 25 år, ger förutsättningar för ett strukturerat miljöarbete och en systematisk uppföljning av detta. Arbetet med miljömålen är Sveriges sätt att arbeta med de miljömässiga delarna i Agenda 2030, världens gemensamma agenda för hållbar utveckling.
Fortsatt ingen förändring i Kalmar län
I Kalmar län har tolv av de sexton miljömålen relevans och följs upp. Uppföljningen av dessa visar att inga ändringar har skett vad det gäller bedömningarna av miljömålen från förra året. Precis som då har bara två av målen en positiv utveckling: frisk luft och bara naturlig försurning.
De mål som har en negativ utveckling är:
- Ett rikt odlingslandskap
- Ett rikt växt- och djurliv
- Levande skog
Uppföljningen i Kalmar län visar alltså att inget av de tolv miljökvalitetsmål som följs upp på regional nivå bedöms kunna nås till 2030, trots att flera åtgärder görs.
De tre målen som har en negativ trend berör alla markanvändning och där finns det flera målkonflikter som gör att en positiv utveckling är svår, säger Karin Löfström, hållbarhetsstrateg på Länsstyrelsen Kalmar län. Man måste kunna få ihop både miljönytta, ekonomi och kulturarvet i så väl skog som i odlingslandskapet.
Karin poängterar att det är viktigt att fortsätta göra åtgärder, på alla nivåer. Och det finns flera goda exempel från 2024:
- Privata markägare har med medel från strategiska planen för EUs jordbrukspolitik anlagt eller restaurerat fem mindre våtmarker med en areal på 2,1 hektar.
- Länsstyrelsen Kalmar län ingår i det nystartade projektet Smarta elsystem Kalmar och Kronobergs län (SEKK). Syftet är att utveckla kommunernas lokala energiplanering som i förlängningen bidrar till klimatomställningen.
- Kalmar och Västerviks kommuner, som också upphandlar för övriga kommuner i länet, har beviljats 3,1 miljoner kronor i EU-stöd för projektet Smart upphandling för mindre klimatavtryck. Målet är att minska klimatpåverkan från offentlig upphandling, som idag står för en betydande del av Sveriges klimatutsläpp.
Kalmar läns uppföljning av miljömålen hittar du på RUS webbplats.
Regional årlig uppföljning av miljömålen i Kalmar län, RUS Länk till annan webbplats.
Samlad information om miljömålsarbetet i Sverige finns på webbplatsen Sveriges miljömål.
Bakgrund
Våra beslutade miljömål
I Sverige har vi sagt att vi ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta till nästa generation. För att hålla koll på att vi är på väg i den riktningen följs 16 specifika mål upp. Med hjälp av mätningar och inrapporterade åtgärder följer vi upp om målen är på väg att uppnås. Detta är en viktig del i Sveriges genomförande av Agenda 2030, de globala målen för hållbar utveckling.
Länsstyrelsen samordnar arbetet för att nå målen
Länsstyrelsen har uppdraget att samordna det regionala arbetet för att vi ska uppnå de svenska miljömålen. Vi arbetar tillsammans med kommuner, näringsliv, frivilliga organisationer och andra aktörer för att miljömålen ska få genomslag i länet och miljön ska bli bättre. I uppdraget ingår det även följa upp miljömålen i en årlig uppföljning.
Årlig uppföljning
Den regionala årliga uppföljningen är underlag till den nationella uppföljningen som lämnas till regeringen av Naturvårdsverket. Det är också en kunskapskälla om miljöarbetet och miljötillståndet i länen. I år blir också den regionala årliga uppföljningen underlag till den fördjupade utvärdering av miljömålen som görs var fjärde år.