Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Undvik att bada där det är algblomning

Algblomning i en vik.

Den algblomning som vi nu kan se i länets badvikar är ansamlingar av cyanobakterier. De växer till kraftigt när det finns tillgång till näring, det är varmt i vattnet och stark solinstrålning. Samtidigt som vi vill bada har de alltså sin bästa tid. Tyvärr kan de ställa till problem för oss badsugna, eftersom vissa arter av cyanobakterier producerar gift. Här följer några råd om bad i algblomningstider.

  • Algblomning gör att vattnet blir grumligt. En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna.
  • Svälj inte vatten och duscha helst av dig efter bad.
  • Var försiktig med små barn och husdjur, de sväljer lätt vatten. Låta dem inte bada eller leka vid strandkanten även om det bara är lite grumligare vatten.
  • Skulle det vara så kraftiga cyanobakterieansamlingar på ytan så att ytan är täckt av en blågrön, grön eller gulgrön hinna ska man inte bada alls. Bada heller inte om vattnet är kraftigt grumlat av små, tunna trådar eller små gryn som liknar barr.
  • Om du får symptom efter bad ska du kontakta sjukvården. Symptom kan vara illamående, kräkningar, diarré, feber, hudirritationer och ögonbesvär.

Ofta kan cyanobakterieansamlingarna vara väldigt lokala, i exempelvis en vik men inte nästa. Det kan vara värt att söka upp en annan badplats som har bättre vatten. Välj i första hand badplatser med god vattenomsättning och utan tydliga tecken på algblomning. Likaså är det säkrast att undvika att bada en period efter att algblomningen försvunnit, om vädret har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt.

Få koll på läget och rapportera in dina observationer

Länsstyrelsen i Kalmar har inte någon egen övervakning av algblomningar. Informationscentralen för Egentliga Östersjön har aktuell information om läget, där du även kan bidra genom att rapportera in dina egna observationer, och SMHI har satellitövervakning av algblomningar.

Informationscentralen för Egentliga Östersjön

Algsituationen - cyanobakterier, SMHI Länk till annan webbplats.

Kontakt

Vattenenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Dela sidan:

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss