Skyfallsliknande regn i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skyddsjakt på skadegörande varg stoppad efter överklagande

Dummybild med tre ritade hus

Länsstyrelsen Kalmar län fattade den 21 november 2023 beslut om skyddsjakt på en skadegörande vandringsvarg i Kalmar län. Förvaltningsrätten har nu stoppat skyddsjakten i väntan på slutgiltigt avgörande av Svenska Rovdjursföreningens överklagande.

Under den senaste veckan har fyra vargangrepp skett på får i Kalmar län. Angreppen började i Torsås kommun den 15 november och har fortsatt norrut till Kalmar kommun och igår strax norr om Mönsterås. Alla angrepp har besiktigats av Länsstyrelsen. Även Kronoberg och Blekinge har haft flera angrepp i närtid.

Ser man till positioner och datum då angreppen skett så bedömer Länsstyrelsen individen som en vandringsvarg utan etablering i något revir.

Angrepp på tamdjur av vandringsvarg följs ofta av fler angrepp. Det stora antal angrepp som skett längs denna vargs vandringsväg under en kort period indikerar därmed en hög risk för ytterligare angrepp.

- Utifrån att angreppen har skett under en begränsad tidsperiod samt att de följer ett geografiskt mönster, så bedömer vi att det rör sig om en vandringsvarg som orsakar angreppen och att skyddsjakt är det enda alternativet för att förhindra fortsatt allvarlig skada på tamdjur, säger Anders Karlsson, avdelningschef.

Länsstyrelsen bedömer att fastställda riktlinjer för skyddsjakt på vandringsvarg är uppfyllda och att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt.

- Det är första gången som ett skyddsjaktsbeslut fattas på varg i Kalmar län, säger Anders Karlsson.

Att tillåta skyddsjakt på en vandringsvarg påverkar inte vargstammens bevarandestatus i Kalmar län då Kostareviret undantas från skyddsjakt.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss