Risk för vattenbrist i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Var uppmärksam på giftig larv

Flera blåsvarta björksteklar på ett björklöv.

Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5–2,5 cm långa och gula med svarta ränder längs med ryggen. Larverna lever på björklöv och är giftiga. Foto: Cjengvall (CC BY SA).

Nu är det säsong för larver av den blåsvarta björkstekeln (Arge pullata). Dessa larver är giftiga och har i flera fall orsakat skada eller plötslig död bland djur som ätit den. Larven har fått spridning i bland annat Skåne och Kronoberg och nu uppmanar Länsstyrelsen invånare i Kalmar län, framför allt i västra delen av länet, att vara uppmärksamma.

Larven är giftig för både människor och djur, men bara om man äter den. Det är alltså ingen fara att röra vid larverna. Giftet, som är släkt med det som finns i flugsvamp, skadar främst levern hos djuren och de kan plötsligt dö. Mindre djur löper större risk att förgiftas än stora. Förloppet är mycket snabbt med symptom som slöhet och skakningar. Giftet har bland annat lett till ett antal dödsfall hos får i Danmark.

Den vuxna björkstekeln flyger under vår och försommar. Larverna lever i björkar och äter av bladen under resten av sommaren. När de lämnar träden i mitten av augusti kryper de runt i gräset innan de gräver ner sig och förpuppas. Det är under den här tiden fram till mitten av september som djur kan råka få dem i sig.

Rapportera om du ser larven

Den blåsvarta björkstekeln är ännu inte funnen i Kalmar län men den är rapporterad väldigt nära länsgränsen vid Emmaboda kommun. Kanske är den redan här? Hjälp oss genom att hålla utkik i öppna marker med björk och rapportera på Artportalen om du får syn på dem.

Artportalen Länk till annan webbplats.

Om du inte har ett konto på Artportalen kan du mejla till oss på art.och.friluftslivsenheten.kalmar@lansstyrelsen.se så rapporterar vi åt dig. Skicka i så fall med ett foto och koordinater, alternativt en detaljerad karta.

Så känner du igen en blåsvart björkstekel

Blåsvart björkstekel är relativt ny i Sverige och hittades för första gången i Skåne i början av 2000-talet. Larverna är 1,5 – 2,5 cm långa och är gula. De har sex smala och svarta ränder längs med ryggen. De har tre par kraftiga, svarta bröstfötter samt små svarta bukfötter på undersidan av resten av kroppen. De tydliga färgerna är en varningssignal för att visa att de är giftiga. Därför undviker fåglar att äta dem. Varningsfärgerna fungerar bäst när de sitter många tillsammans, så därför förekommer de alltid i stora grupper.

Kontakt

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1, Kalmar

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss