• Eldningsförbud utfärdat i Kalmar län

    Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Kalmar län från och med klockan 12.00 den 26 maj. Förbudet gäller tillsvidare. There is a fire ban in Kalmar County from 12 pm on May 26th 2023 and is valid until further notice.

Risk för skogsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kontrollerad bränning ska bevara och återskapa naturvärden

Naturvårdsbränning i Allgunnens naturreservat

Under tisdagen 23 maj kommer det stiga rök från skogen i Sandvik intill sjön Allgunnen i Nybro kommun, men det är som det ska. Det är en planerad så kallad naturvårdsbränning som kommer att genomföras i naturreservatet för att bevara och återskapa miljöer som är lämpliga för en mängd hotade arter.

- Naturreservatet Allgunnen har en mycket rik biologisk mångfald med många arter som är anpassade till återkommande bränder. Det beror på att det förr i tiden brann oftare än idag, berättar Erik Nordlind som är reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Kalmar.

- Genomförandet av naturvårdsbränningar är en viktig del i skötseln av naturreservatet Allgunnen för att arterna som vi vill bevara i reservatet ska trivas och kunna finnas kvar.

Men det är inga våldsamma kronbränder vi kommer att få se. Elden löper i markvegetationen på ett systematiskt och kontrollerat sätt för att garantera säkerhet och att inte alltför många träd ska dö. Branddödade träd ger livsmiljöer åt många arter men det ska också finnas många äldre levande träd kvar.

Mer information om naturvårdsbränning hittar du här: https://www.lansstyrelsen.se/kalmar/natur-och-landsbygd/skyddad-natur/skotsel-av-skyddad-natur.html Länk till annan webbplats.

Du kan också följa nyheten på vår Facebooksida: https://www.facebook.com/lstkalmar/ Länk till annan webbplats.

Kontakt