• Eldningsförbud utfärdat i Kalmar län

    Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Kalmar län från och med klockan 12.00 den 26 maj. Förbudet gäller tillsvidare. There is a fire ban in Kalmar County from 12 pm on May 26th 2023 and is valid until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stoppa kvarkan

Ett stiliserat "S" med hästhuvud. Text: Stoppa kvarkan 1-7 maj 2023.

Första veckan i maj uppmärksammar vi åter sjukdomen kvarka, en smittsam luftvägssjukdom som drabbar hästar och kan göra dem svårt sjuka. Drabbade stall behöver hållas isolerade under den ofta långa sjukdomsperioden, vilket kan orsaka stora problem för hästverksamheter.

Sverige deltar för tredje året i rad i kampanjen #Stoppakvarkan. Syftet är att informera, diskutera och öka kunskapen om den smittsamma hästsjukdomen. I år är kampanjen inriktad på åtgärder som kan bidra till att minska risken för smittspridning.

Förebyggande åtgärder

För att skydda din häst mot infektion är det viktigt med förebyggande åtgärder. Att vara noggrann med hygienen, känna sin häst och veta vad den har för normaltemperatur och ha ett speciellt utrymme för nya hästar är exempel på bra grundåtgärder. Att vaccinera sin häst mot aktuell sjukdom kan också vara en viktig förebyggande åtgärd. Kontakta gärna din veterinär för en diskussion om och i så fall när det kan vara lämpligt att vaccinera hästen.

Stoppa kvarkan 2023 på Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats Länk till annan webbplats.

Kampanjen har sitt ursprung i Storbritannien och i Sverige är det Statens veterinärmedicinska anstalt som organiserar kampanjen tillsammans med flera olika hästorganisationer.

Kontakt

Länsveterinär

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00