• Eldningsförbud utfärdat i Kalmar län

    Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Kalmar län från och med klockan 12.00 den 26 maj. Förbudet gäller tillsvidare. There is a fire ban in Kalmar County from 12 pm on May 26th 2023 and is valid until further notice.

Risk för skogsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

SKAPA söker 2023 års bästa uppfinnare och innovatör

Stiftelsen SKAPA uppmanar idérika människor att tävla om SKAPA-priset.

Unga personer, upp till 30 år, tävlar också om SKAPA-talang för unga innovatörer. Nu är det dags att söka.

– Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen säger tidigare landshövding Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Stiftelsen SKAPA uppmanar idérika människor att tävla om SKAPA-priset. Unga, födda mellan 1993 och 2003, tävlar också om SKAPA-talang för unga innovatörer. Även i år delar stiftelsen ut ett nationellt pris, SKAPA-förebild till minne av Leffe Smith.

Unga lovande uppfinnare

Alla födda mellan 1993 och 2003 har också möjlighet att tävla om SKAPA-talang för unga innovatörer. Förra året vann Hannah Lohk från Stockholms län för MedsBag – Ryggsäck som höjer livskvaliteten för barn med kroniska tillstånd.

– Det är viktigt att uppmärksamma unga innovatörer i ett tidigt skedde för att öka deras intresse samt ge dem möjligheter till fortsatt engagemang och fokus kring större innovationsprojekt i framtiden. Vi vill nå unga och särskilt fler kvinnliga innovatörer som vill förverkliga sina idéer, säger Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på länsnivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från länsstyrelsen, Science Park, Almi Företagspartner, Region Kalmar län, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare. En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer utses. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån där den nationella juryn utser årets nationella pristagare.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

2022 års länsvinnare av SKAPA-priset var Michael Augustsson, Patrik Granström och Mats Kristensson på Global Park AB, som utvecklat ett koncept för innovativ hållbar livsmedelsproduktion. Vinnaren av SKAPA-talang för unga innovatörer blev William Nilsson på Nordgear AB, som har tagit fram ett hjälpmedel för biceps- och tricepsträning. 

Artikel: Kalmars vinnare av SKAPA-priset 2022 Länk till annan webbplats.

Nationell bedömning och prisutdelning

I Stockholm den 9 november får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation (pitch) av sitt projekt som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

Utdelning av priserna sker i år i Gyllene salen i Stockholms Stadshus den 9 november 2023 på kvällen under SKAPA Innovationsmingel 2023. På minglet kommer bland annat att delas ut 500 000 kronor till årets vinnare av SKAPA-priset, 250 000 kronor till SKAPA-talang för unga innovatörer och 100 000 kronor till SKAPA-förebild.

Enkelt att söka

Intresset för SKAPA priserna ökar för varje år och i år hoppas SKAPA på fler tävlande än någonsin. Det är enkelt att delta när allt sker digitalt, ansökan fylls i direkt på stiftelsens webbplats. Du kan söka själv eller nominera någon annan. Den 31 maj 2023 är sista ansökningsdag.

Ansök på stiftelsenskapa.se Länk till annan webbplats.

Mer information

För mer information, kontakta:
Bo Hallgren, projektledare
Telefon: 070-665 04 83
E-post: projektledare@skapapriset.se

Kontakt