Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ett år sedan Ukraina invaderades

23 februari 2022 hände något som inte ska hända. Inte någonstans i världen. I vår tankevärld finns inte krig som ett alternativ, men nu hände det i vår närhet. Vikarierande landshövding Johan Blom funderar på det nya säkerhetspolitiska läget.
I Ukraina har de länge varit medvetna om en hotbild, inte minst genom att Ryssland redan hade gjort intrång i delar av landet. Att drabbas av en fullskalig invasion är något ofattbart. I deras tankevärld var det dock inte uteslutet. De gör något som egentligen inte borde gå att göra, tack vare många saker, men i grunden en fast beslutsamhet att försvara sin frihet. Ukrainas motståndsvilja och förberedelseåtgärder är imponerande. När Ryssland bombar sönder deras infrastruktur är de snabbt beredda att återställa den. Det går dock inte att bygga upp familjer igen. Familjer dödas och splittras. För oss i Sverige och i övriga världen är det självklart att vi ska hjälpa till så mycket det går i deras kamp och i deras akuta mänskliga öden.
Det får oss i Sverige, och i Kalmar län med kust mot öst, att tänka till. Kan vi hamna i krig? Det kan vi såklart. Det är inte troligt att det kommer ske i närtid, men något sorts krig pågår redan. Vi utsätts ständigt för olika störningsattacker som påverkar vårt samhälle. Vi testas i hur robust vår infrastruktur är. Men också i hur myndigheter, energisektorn och betalningssystemen klarar störningar. Det sker mycket mer som vi inte kommer att få reda på utifrån sekretess.
Hur är vår försvarsvilja och vår motståndskraft? Vi behöver mentalt och praktiskt förbereda oss på att olika störningar och händelser kan påverka vårt dagliga liv. Vi gör oss mindre sårbara om vi myndigheter och andra aktörer arbetar tillsammans och om vi människor som lever i Sverige konstaterar att vi behöver varandra för att skapa ett tryggt och stabilt samhälle.
Låt oss med sorg konstatera att Ukraina behöver kämpa för sina liv och för sitt land. Men låt oss också beundra deras mod i sin kamp. Vi önskar med alla våra Kalmar länshjärtan att ni får leva ett vardagsliv i ett fritt, tryggt och demokratiskt Ukraina.
Johan Blom
Vikarierande landshövding
Återuppbyggande av det civila försvaret
Länsstyrelsen bygger tillsammans med andra aktörer som kommuner och frivilligorganisationer upp det civila försvaret i länet. Civilförsvarets uppgift är kortfattat att värna civilbefolkningen och säkra samhällsviktiga funktioner som till exempel el-, vatten- och livsmedelsförsörjning, så att samhället kan fungera även i ett krisläge.
För länsstyrelsens del handlar det också om planering för att kunna hantera framtida konflikter, stärka ledning och samordning.
Hur kan du som invånare förbereda dig?
För dig som invånare handlar det om att ta omvärldssituationen på allvar. Följa utvecklingen i kända medier och framförallt vara mer uppmärksam på det som sker runt omkring dig, både i omgivningen och på sociala medier. Om man upptäcker något som är anmärkningsvärt ska man rapportera det, och då i första hand till polisen. Allmänheten är bra ögon och öron, så tveka inte att rapportera.
Du måste också vara beredd på att kunna klara dig själv en tid. I en krissituation som påverkar samhället behöver hjälpen i första hand gå till dem som behöver den bäst. En bra förberedelse är därför att se över din egen hemberedskap. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett om det handlar om långvariga strömavbrott, oväder eller vattenbrist. Gör en plan för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden under en vecka.
Ett sätt att lära sig mer om Sveriges civila försvar är att lyssna på länsstyrelsernas podd Skärpt läge. Podden handlar bland annat om återuppbyggnaden av det civila försvaret, hemberedskap och försvarsvilja.