Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vargrevir i Kosta

En varg framför en buske

Länsstyrelserna i Kronoberg och Kalmar län har nu dokumenterat att det bildats ett vargrevir i Kalmar län. Inventeringsarbetet med spårning på snö och genom DNA-analys bekräftar att det är ett revirmarkerande vargpar som etablerat sig i området öster om Kosta.

- Det är första gången som ett vargrevir har etablerats i Kalmar län. Då det nu konstaterats en permanent förekomst av flera vargar i området utanför Kosta finns det anledning för tamdjursägare att se över sina stängsel, säger Fredrik Ustrup, tf. avdelningschef.

Länsstyrelsen fortsätter att samla in bland annat spillning och urin för DNA-analys för att säkerställa utbredningen av reviret.

Hanen har vandrat ned från reviret Gimmen 3 i Dalarna. Honan har sitt ursprung från reviret Långbogen 1, strax norr om Linköping.

- Hanen har under flera år uppehållit sig i samma område. Varken under den tiden eller när de under hösten gått tillsammans har några tamdjursangrepp skett i området, konstaterar Fredrik Ustrup.

Vi ser gärna att observationer av stora rovdjur rapporteras i Skandobs Länk till annan webbplats., då det bidrar till arbetet att fastställa rovdjursförekomsten i länen.

Kontakt