Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Menyer som präglar det småländska och öländska landskapet

Nu finns det en måltid för varje landskap. I Småland och på Öland har kockarna vid de tre Smålandslänens residens tillsammans skapat de två menyer som ska spegla det småländska och öländska landskapet.
Nästa år blir Stockholm utnämnd till Europas mathuvudstad. I samband med händelsen kommer samtliga 26 landskapsmåltider, varav en är Stockholmsmåltiden, att presenteras. Uppdraget kommer från de tre matakademierna Gastronomiska Akademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Måltidsakademien. Syftet är att lyfta Sveriges måltidskultur från jord till bord.
Landshövdingarna i Jönköpings, Kalmar och Kronobergs län gav uppdraget att skapa Smålands och Ölands måltid till kockarna vid de tre länsresidensen. Eva- Karin Söderström i Kalmar, Gustav Arnell i Jönköping och Ia Ahlsgård i Växjö har utformat två menyer med smak av Småland och Öland. Måltiderna präglas av landskapens speciella förutsättningar utifrån odling och vilt, sjö, skog och åker.
Smålands landskapsmåltid
- Jordärtskockssoppa med smuliga vildsvinsisterband, snaps från Kyrkeby, Vissefjärda
Dryck: Lata dagars IPA från Ängöl - Lingon & potatis, lingon smaksatta med Ljungbygin
- Gös med Vätterkräftor och kantareller, smörbakad spetskål, kräft- och krondillsky
Dryck: Rudu Vitt (Solaris), Rudenstams i Äppledalen - Bonnakringla med Vasens prästost och ”äpplesylt - man tager vad man haver”
- Ostkaka med klarbärssylt och småländsk grädde
Dryck: Rudenstams mousserande Vita vinbär
Ölands landskapsmåltid
- Minikroppkaka med lök och ramslökssmör
Dryck: Öl från Kackelstugan
- Nattbakat tackakött eller lamm med bönragu-timjan-vitlök. Ölandspotatis
Dryck: Under Ölands sol från Håks gård
- Brynt basilikakräm, smultronsorbet, mandelkaka, grillade jordgubbar samt fläder