Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Nya civilområden bidrar till stärkt motståndskraft

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Kalmar län ingår i det sydöstra civilområdet. Indelningen är en del av den största satsningen som gjorts i modern tid för att återuppbygga och stärka vårt civila försvar.
Regeringen fattade i maj beslut om en myndighetsreform för civilt försvar och krisberedskap och inrättade en högre regional nivå. Syftet är att återuppbygga, stärka och kraftsamla totalförsvaret. Reformen innebär bland annat att tio statliga myndigheter får ansvar för varsin beredskapssektor och att Sveriges 21 länsstyrelser delas in i sex geografiska civilområden.
För varje civilområde finns en ansvarig länsstyrelse, i det sydöstra civilområdet är det Länsstyrelsen Östergötland som ska leda arbetet. Sedan regeringens beslut har ett intensivt arbete pågått med att bygga upp ett civilområdeskansli i respektive civilområde.
– De nya civilområdena blir ett viktigt verktyg för att länka ihop den regionala och nationella nivån i totalförsvarsplaneringen och i händelse av höjd beredskap. Respektive länsstyrelse är även fortsättningsvis högsta civila totalförsvarsmyndighet för arbetet inom länet vid kris och krig, säger landshövding Peter Sandwall.
Detta händer nu
Det sydöstra civilområdet är nu i en uppstartsfas med fokus på rekrytering och etablering av grundläggande former för arbetet. Nästa steg är att civilområdet ska arbeta fram en enhetlig inriktning, både för det civila försvaret och för totalförsvaret inom området. Inriktningen för totalförsvaret ska tas fram i samarbete med Försvarsmakten. Arbetet inom civilområdet kommer också att ske i nära samarbete med andra myndigheter, näringsliv och civilsamhälle.
– Med den nya strukturen kan vi skapa tydligare rollfördelning, bättre samordning mellan aktörerna och ökad förmåga inom det civila försvaret, vilket leder till ett effektivare samarbete och snabbare beslutsvägar, säger landshövdingen i Östergötlands län Carl Fredrik Graf som även blir civilområdeschef från den 1 oktober.
Landets sex civilområden
Landet har totalt sex civilområden: Norra, Mellersta, Östra, Sydöstra, Västra och Södra. För varje område finns en utsedd ansvarig länsstyrelse.
Norra civilområdet
Civilområdesansvarig länsstyrelse: Länsstyrelsen i Norrbottens län
Länsstyrelser som ingår i området: Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland
Mellersta civilområdet
Civilområdesansvarig länsstyrelse: Länsstyrelsen i Örebro län
Länsstyrelser som ingår i området: Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro
Östra civilområdet
Civilområdesansvarig länsstyrelse: Länsstyrelsen Stockholm
Länsstyrelser som ingår i området: Stockholm och Gotland
Sydöstra civilområdet
Civilområdesansvarig länsstyrelse: Länsstyrelsen i Östergötlands län
Länsstyrelser som ingår i området: Jönköping, Kalmar och Östergötland
Västra civilområdet
Civilområdesansvarig länsstyrelse: Länsstyrelsen i Västra Götaland
Länsstyrelser som ingår i området: Halland och Västra Götaland
Södra civilområdet
Civilområdesansvarig länsstyrelse: Länsstyrelsen Skåne
Länsstyrelser som ingår i området: Blekinge, Kronoberg och Skåne
Kontakt
-
Ana Norlén
Avdelningschef
E-post till Ana Norlén
Telefon 010-2238480
-
Carl Fredrik Graf
Landshövding
E-post till Carl Fredrik Graf
Telefon 010-2235205