Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Uppmärksamhetsvecka Pride i Kalmar län

Foto: Mostphotos
HBTQI+personer riskerar i högre grad att bli utsatta för hat, hot och trakasserier än andra grupper i samhället. Särskilt unga HBTQI+personer visar högre psykisk ohälsa och sämre mående. Dessutom riskerar HBTQI+personer i högre grad att bli utsatta för diskriminering i skola och på arbetsplats.
Den 19 september startar Kalmar läns gemensamma uppmärksamhetsvecka Pride med fokus på HBTQI+personers rättigheter och levnadsvillkor samt samhällets normer och strukturer.
Veckan rivstartar med ett strategiskt samtal som landshövding Peter Sandwall bjuder in till på residenset i Kalmar. Veckan fortsätter med ett fullspäckat schema – det finns något för alla. Vad sägs till exempel om:
- Föreläsning med Aleksa Lundborg – om kön, könsnormer och identitet
- Jämlikhet på jobbet
- Babycafé med pridetema
- Slottsguidning om historiska personer som brutit mot samhällets könsnormer
- Prideparad i Oskarshamn
Se hela programmet här:
Uppmärksamhetsvecka – Pride i Kalmar län 2022
Tips och verktyg för inkludering
– Behovet av att lyfta HBTQI+-personers rättigheter är stort i länet. Vi har mycket kvar att göra tills dess att HBTQI+personer har samma rättigheter, möjligheter och hälsa som Cis-personer. När föreningen Kalmarsund Pride inte hade möjlighet att genomföra en Pridevecka 2022 gick vi samman i länet och försökte bidra till en uppmärksamhetsvecka med program som syftar till att öka kunskap och medvetenhet men också stötta med tips och verktyg för inkludering i skola och på arbetsplatser, menar Helen Nilsson, särskilt sakkunnig jämställdhet på Länsstyrelsen Kalmar län.
Uppmärksamhetsveckan Pride sker i samverkan mellan Länsstyrelsen Kalmar län, Region Kalmar län, Kommunförbundet Kalmar län, kommuner, studieförbund, Linnèuniversitetet, Scenkonst Kalmar och Kalmar slott samt föreningen Oskarshamn Pride.
Hela länet är med
– Vi är väldigt glada för att kunna göra detta tillsammans brett i länet, att så många verksamheter vill bidra och att det sker så många intressanta aktiviteter och event. Det visar att hela länet står för öppenhet, mångfald och hur viktigt det är att jobba med mänskliga rättigheter integrerat i våra verksamheter, säger Moa Brändström, utvecklingsledare mänskliga rättigheter.
Programmet vänder sig till alla i länet, oavsett om du arbetar med frågorna inom ramen för myndighet, kommun, region eller förbund eller om du har ett behov och intresse av att veta mer.
Kontakt
-
Moa Brändström
Samordnare
Telefon 010-2238461
-
Helen Nilsson
Särskild sakkunnig jämställdhet
Telefon 010-2238466