Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Global Food Parks AB och Nordgear AB
årets SKAPA-vinnare i Kalmar län

Årets skapavinnare poserar med landshövdingen på residensets innergård

Från vänster: Mats Kristersson (medsökande SKAPA), Michael Augustsson (Vinnare SKAPA), landshövding Peter Sandwall, William Nilsson (Vinnare SKAPA talang).

Vid en ceremoni på Residenset idag utsågs för första gången på flera år en vinnare av Skapa talang för unga innovatörer. Priset gick till William Nilsson på Nordgear AB, som har tagit fram ett hjälpmedel för biceps- och tricepsträning. Årets Skapa-vinnare blev Michael Augustsson, Patrik Granström och Mats Kristensson på Global Park AB, som utvecklat ett koncept för innovativ hållbar livsmedelsproduktion.

Global Parks koncept i industriellt, hållbart och cirkulärt tänkande bidrar till en långsiktigt hållbar produktion av livsmedel som idag till stora delar importeras till Sverige.

Juryns motivering lyder:
”Årets vinnare är ett starkt bidrag i en stark utvecklingstrend. Industri- och energikunskap kombineras med traditionell livsmedelskunskap i tvärdisciplinär innovation. Ett autonomt och cirkulärt system gör att vår självförsörjning ökar och att hållbart blir hållbättre”.

William Nilsson har uppfunnit ”Improved arm” som säkerställer att man utför biceps- och tricepsövningar med korrekt teknik.

Juryns motivering lyder:
”Med ett stort engagemang för såväl träning som hälsa, har innovatören tagit fram ett effektivt träningshjälpmedel som samtidigt minskar risken för skador. Genom att vidareförädla dagens lösningar, minimera materialåtgång och använda nya material, kan produkten erbjuda samma eller till och med bredare användningsområden än befintliga lösningar på ett mer hållbart sätt”.

Den regionala SKAPA-juryn består av landshövding Peter Sandwall, representanter från Science Park, Almi Företagspartner, Region Kalmar län, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer.

Länsvinnarna får vardera 5 000 kronor från Stiftelsen Agne Johanssons minnesfond respektive Stiftelsen Skapa.

De nationella priserna delas ut på SKAPA Innovationsgala på kvällen den 10 november på Stockholmsmässan i Stockholm. Tidigare på dagen har länsvinnarna även möjlighet att pitcha sin idé inför publik.

Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen.

Kontakt