Risk för gräsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Prov av utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik” – fler tutor ljuder

Närbild på Hesa Fredrik på ett tak

Foto: Mostphotos

Måndag 5 september är det åter dags för test av varningssystemet ”Hesa Fredrik”. Den här gången kommer nya tutor som kommit till nära kärnkraftverket i Oskarshamn att ljuda för första gången.

Alla varningstutor i länet kommer att ljuda som vanligt klockan 15.00. I och med att beredskapszonerna kring kärnkraftverket i Oskarshamn ändrades den 1 juli så kommer signalen från 25 nya tutor som nyligen monterats att ljuda.

Totalt ska ett 60-tal nya tutor komma till på strategiska lägen inom de nya beredskapszonerna. Vid nästa test i december kommer alla nya tutor vara färdigmonterade och ljuda. Utbyggnaden innebär att fler människor snabbt ska kunna varnas i händelse av en olycka på kärnkraftverket.

I övrigt ljuder samtliga utomhusvarningstutor i hela länet på måndag klockan 15.00. En signal för viktigt meddelande till allmänheten (VMA) låter 7 sekunder med paus på 14 sekunder. Vid skarp händelse betyder signalen att man ska gå inomhus, stänga dörrar och fönster och lyssna på Sveriges Radio P4, som är beredskapskanal, för mer information.

Senare på kvällen, klockan 19.00, testas också inomhusvarningssystemet som finns i hushållen närmast Oskarshamns kärnkraftverk. Under 2023 kommer samtliga hushåll i de förändrade beredskapszonerna att få varningsmottagare.

Test av varningssystemen sker första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Läs om VMA-systemet på msb.se (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Krisberedskapsenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00