Aktuella vädervarningar i Kalmar länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

50 rösträknare räknar en halv miljon röster i länet

valkuvert i röstningsbås

Foto: Fialotta Bratt

Ett viktigt och spännande val väntar och direkt efter valet påbörjar länsstyrelserna, som är regional valmyndighet, den slutliga rösträkningen. För att göra detta har drygt 50 personer utbildats för att manuellt kontrollräkna valnattens resultat i Kalmar län. Självklart är medier och allmänhet mycket välkomna att följa rösträkningen.

– Vi har goda rutiner för att upptäcka fel och känner oss trygga med att Sverige har ett robust och rättssäkert valsystem som grundar sig på allmän och lika rösträtt, säger Dastit Sheremeti, valansvarig på Länsstyrelsen Kalmar län.

Skillnader mellan preliminärt och slutligt valresultat

Under valnatten ansvarar länsstyrelserna för valnattsrapporteringen. Det innebär att valdistrikten rapporterar sin preliminära rösträkning till länsstyrelsen, som sedan registrerar det preliminära resultatet så att allmänheten kan ta del av det på valmyndighetens webbplats.

– På måndagen efter valdagen börjar vi på länsstyrelsen arbetet med den slutliga rösträkningen. Rösterna i riksdagsvalet räknas först, sedan rösterna till kommunfullmäktige och sist rösterna till regionfullmäktige. Rösträkningen i de tre valen brukar vara färdigräknade inom tio dagar, fortsätter Dastit Sheremeti.

Vid den slutliga rösträkningen kontrollräknar länsstyrelsen alla röster. Det innebär bland annat att alla länets röster räknas på nytt, personkryss räknas för första gången och ogiltiga röster granskas. Valmyndigheten fastställer resultatet i valet till riksdagen cirka en vecka efter valdagen och länsstyrelsen fastställer resultaten i region- och kommunfullmäktige cirka två veckor efter valdagen eller så snart de är färdigräknade.

Rösträkningen är en allmän förrättning

I år sker rösträkningen i länsstyrelsens lokaler i Riskvarnen, Regeringsgatan 1, Kalmar. Rösträkningen är en allmän förrättning. Det betyder att vem som helst får komma och titta på när länsstyrelsen räknar rösterna. Dock måste detta ske under ordnande former. Därför vill vi att media och skolklasser föranmäler sina besök till kommunikationschef Christina Karlberg. Enskilda är välkomna måndag till fredag klockan 08.00-12.00 och 12.30-16.00. Följ instruktioner på skyltar när länsstyrelsens reception är stängd.

Kontakt