• Eldningsförbud utfärdat i Kalmar län

    Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Kalmar län från och med klockan 12.00 den 26 maj. Förbudet gäller tillsvidare. There is a fire ban in Kalmar County from 12 pm on May 26th 2023 and is valid until further notice.

Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Extrem värme i Kalmar län

Utomhustermometer som visar över trettio grader.

SMHI har idag gått ut med både gul och orange vädervarning för höga temperaturer i Kalmar län. Gul varning innebär temperaturer mellan 30-35 grader och är utfärdad för södra och mellersta länet. Men nu förväntas alltså extremt höga temperaturer i norra länet varför SMHI utfärdat orange varning vilket betyder en temperatur på 35 grader.

- Vi har utifrån SMHI:s varning haft överläggning med berörda kommuner och aktörer i länet för att se om det är något man behöver stöttning med utifrån förväntat läge. I första hand är det inom vård och omsorg där många sjuka och äldre är en utsatt grupp för extrema temperaturer, säger Dan Sundström som är tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen Kalmar län.

Värmen väntas kulminera under torsdagen. Fram till dess kan man själv följa de råd som i första hand innebär att dricka mer än vanligt – även om man inte är törstig. Det gäller också att försöka hålla sig sval, skydda sig mot solen genom att dra för gardiner och vädra på natten då det är lägre temperatur.

De tre nya vädervarningssymbolerna mot mörkgrå färgplatta.

Gul varning är den lägsta varningsnivån och betyder att konsekvenser förväntas. Orange varning är den mellersta nivån och betyder att allvarliga konsekvenser förväntas. Röd varning är den högsta nivån och betyder att mycket allvarliga konsekvenser förväntas.

Kontakt