Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Utdelning av fanor och guldplaketter på nationaldagen

Representanter från tre föreningar tar emot en fana från landshövding Peter Sandwall

Vid en ceremoni i länsresidensets trädgård under nationaldagen fick tre föreningar motta Stiftelsen för Sveriges nationaldags fana ur landshövding Peter Sandwalls hand.

De tre föreningarna som beviljats fanor är:

  • Kalmar läns hembygdsförbund
  • Norra Kalmar läns lokalförening i personskadeförbundet RTP
  • Västerviks militärhistoriska förening

Under nationaldagsfirandet delade stiftelsen också ut en förtjänstplakett i guld till Birger Jägtoft och Bo Eddie Rossbol. Både Birger och Bo Eddie har under cirka 30 år varit aktiva i lokalkommittén för Sveriges nationaldag. Därför belönas de med en förtjänstplakett för utomordentliga insatser av synnerlig betydelse och bestående värde för Stiftelsen Sveriges Nationaldag.

Landshövding Peter Sandwall betonade i sitt inledningsanförande vikten av att vi firar nationaldagen och gläds åt allt som är speciellt med Sverige, särskilt i dessa tider.

- På nationaldagen som hyllar vår viktiga demokrati, är det roligt att uppmärksamma vår gräsrotsdemokrati, det vill säga våra föreningar som är en så viktig del av vår demokrati, sa Peter Sandwall innan han delade ut de tre fanorna och uppmanade föreningsrepresentanterna att vårda den väl och använda den ofta.

Hela 45 föreningar och privatpersoner har i år ansökt om flaggor. Stiftelsen Sveriges Nationaldag har beviljat 30 flaggor och de delas ut i respektive kommun under deras nationaldagsfirande.

Stiftelsen Sveriges Nationaldag arbetar för att alla vi svenskar ska kunna känna och visa glädje och stolthet över vårt land. Uppdraget är att ”främja intresset och respekten för Nationaldagen och svenska flaggan”. Huvudmän för stiftelsen är landets 21 landshövdingar. Riksdagens talman är stiftelsens ordförande och landshövdingarna ordförande i de lokala organisationerna.

Kontakt