• Eldningsförbud utfärdat i Kalmar län

    Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Kalmar län från och med klockan 12.00 den 26 maj. Förbudet gäller tillsvidare. There is a fire ban in Kalmar County from 12 pm on May 26th 2023 and is valid until further notice.

Risk för skogsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Civilministern besökte Länsstyrelsen

Civilministern pratar med länsstyrelsens medarbetare

Civilminister Ida Karkiainen på besök hos Länsstyrelsen Kalmar län

Civilminister Ida Karkiainen med särskilt ansvar för alla 21 länsstyrelser gör nu en ambitiös turné där samtliga län ska besökas innan valet. Länsstyrelsen Kalmar län var hennes tolfte besök.

- Länsstyrelserna är 21 fantastiska myndigheter med många viktiga, unika, komplexa och svåra uppdrag. Jag är otroligt imponerad av allt ni gör här. Ni har en bredd som inte finns på någon annan myndighet, sa civilministern när hon mötte länsstyrelsens personal.

Civilminister Ida Karkiainen har följt länsstyrelserna ända sedan hon blev riksdagsledamot och ledamot i insynsrådet hos Länsstyrelsen Norrbottens län 2014.

Ida Karkiainen menar att trots att länsstyrelserna ibland uppfattas som en "nej-myndighet", så finns det ett latent starkt förtroende för länsstyrelserna. Det har inte minst arbetet under pandemin och det säkerhetspolitiska läget visat.

- Länsstyrelserna är viktiga för de är statens representation i länen, men minst lika viktig är rollen att återkoppla länens olika förutsättningar till regeringen, menar civilministern.

En av de frågor civilministern fick från länsstyrelsens medarbetare var vilken vision regeringen har för länsstyrelserna på sikt?

- Länsstyrelserna kommer att bli en ännu viktigare spelare i framtiden. Det är viktigt att varje del av landet får en del av staten, svarade ministern.

Innan mötet med all personal fick civilminister Ida Karkiainen information om länsstyrelsens arbete med Natura 2000, det vill säga regeringens uppdrag att utöka områden som är viktiga att bevara för fåglarnas överlevnad. Men också information om grön omställning, havsbaserad vindkraft och arbetet med krishanteringen. Civilministern var mycket intresserad och ställde många frågor till länsstyrelsens ledningsgrupp.

Kontakt