Risk för vattenbrist i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kontrollerad bränning ska bevara och återskapa naturvärden

Det brinner i skogen.

Foto: Erik Nordlind

Under onsdagen kommer det stiga rök från skogen vid Norrskogen intill Alsteråns mynning i sjön Allgunnen i Nybro kommun, men det finns ingen anledning till oro. Det är en planerad så kallad naturvårdsbränning som kommer att genomföras i naturreservatet för att bevara och återskapa miljöer som är lämpliga för en mängd hotade arter.

- Naturreservatet Allgunnen har en mycket rik biologisk mångfald med många arter som är anpassade till återkommande bränder. Det beror på att det förr i tiden brann oftare än idag, berättar Erik Nordlind, som är reservatsförvaltare och bränningsledare på Länsstyrelsen i Kalmar, och fortsätter:

- Genomförandet av naturvårdsbränningar är en viktig del i skötseln av naturreservatet Allgunnen för att arterna som vi vill bevara i reservatet ska trivas och kunna finnas kvar. Men det är inga våldsamma kronbränder vi kommer att få se. Elden löper i markvegetationen på ett systematiskt och kontrollerat sätt för att garantera säkerhet och att inte alltför många träd ska dö. Branddödade träd ger livsmiljöer åt många arter men det ska också finnas många äldre levande träd kvar.

Du hittar mer information om naturvårdsbränning här:

Skötsel av skyddad natur

Du kan även följa nyheten på vår Facebooksida:

Länsstyrelsen på Facebook Länk till annan webbplats.

Kontakt

Naturskötselenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon 010-223 80 00 (växeln)