Risk för vattenbrist i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ansök om svensk flagga eller fana

Tre vajande svenska flaggor.

Foto: Mostphotos

Hur sliten är din flagga efter vinterns stormar? Om det är läge att fixa en ny eller om behöver en svensk flagga av annat skäl, så har du nu chansen. Fram till 1 mars kan du ansöka om en flagga eller fana från Länskommittén Sveriges Nationaldag i Kalmar län.

Fanorna delas ut vid en ceremoni på länsresidenset i Kalmar i nära anslutning till Sveriges Nationaldag den 6 juni. Flaggorna delas ut vid de festligheter som kommunerna anordnar i samband med nationaldagen. Allt beroende på rådande omständigheter vid tidpunkten.

Flagga eller fana till enskilda personer, föreningar och organisationer

Från Länskommittén Sveriges Nationaldag i Kalmar län kan både enskilda personer, föreningar och organisationer hemmahörande i Kalmar län, ansöka om flagga eller fana. Ansökan görs skriftligt på blankett och ska vara Länskommittén tillhanda före den 1 mars 2022. Ansökan skickas till:

Länskommittén Sveriges Nationaldag
Länsstyrelsen Kalmar län
391 86 Kalmar

Ansökningsblanketten för enskilda personer Länk till annan webbplats.

Ansökningsblanketten för föreningar och organisationer Länk till annan webbplats.

Så hanterar vi dina personuppgifter Länk till annan webbplats.

Behöver du hjälp med ansökningsblanketterna är du välkommen att höra av dig till länsstyrelsen.

  • 10 april 1916 bildades ”Bestyrelsen för Svenska Flaggans Dag” med målsättning att samla Sveriges medborgare till en gemensam, fullkomligt opolitisk hyllning av fosterlandet med flaggan som symbol.
  • 6 juni 1916 firades den första flaggfesten på Skansen.
  • 1918 utdelades för första gången flaggor i samband med nationaldagsfirandet. 1936 inleddes samarbete med landshövdingarna och kommittéer som redan fanns eller nu bildades.
  • 1 oktober 1968 överfördes verksamheten från bestyrelsen till nybildade ”Stiftelsen Svenska Flaggan” med landshövdingarna som stiftelsens huvudmän och Riksdagens talman som ordförande.
  • 1982 fastställdes 6 juni, förutom ”Svenska Flaggans Dag”, också som officiell nationaldag och 1983 firades detta för första gången.
  • Sedan 2005 är 6 juni en officiell helgdag.

Kontakt