Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Klimatföregångare får pris

Solrosprisets vinnare

Årets solrospristagare på länsresidenset. Från vänster landshövdingen och Klimatkommissionens vice ordförande Peter Sandwall, vd Peter Streijffert och vice vd Rikard Streijffert från Lindbytvätten, Peter Magnusson, platschef och Pernilla Zackrisson hållbarhetschef från Scania i Oskarshamn samt Klimatkommissionens ordförande Ilko Corkovic.

Kalmar läns klimatkommission har utsett Scania i Oskarshamn och Lindbytvätten i Borgholm till årets solrosvinnare. Utmärkelsen delades ut av landshövding Peter Sandwall och klimatkommisssionens ordförande Ilko Cercovic vid en ceremoni på länsresidenset i Kalmar den 29 november.

Scania är ett stort företag inom transportsektorn som går före i klimatarbetet. Scania nationellt är drivande inom Fossilfritt Sverige och hyttanläggningen i Oskarshamn är fossilfri. Det gör Oskarshamn till Scanias första produktionsanläggning att bli 100 procent fossilfri. På företaget i Oskarshamn jobbar man bland annat aktivt med vatten, avfall, energi och transporter.

Lindbytvätten har genom ett strategiskt och målmedvetet arbete minskat sin miljö- och klimatbelastning. Företaget har installerat en solcellsanläggning som gör dem nästintill självförsörjande på el och såväl transporter som lokaluppvärmning är fossilbränslefria. De har dessutom installerat en ny vattenreningsanläggning som på ett mycket effektivare sätt renar spillvattnet från tungmetaller och andra föroreningar så att vattnet går att återanvända i produktionen. På så sätt minskar de samtidigt det kommunala vattenuttaget på Öland.

Om Solrospriset

Genom klimatutmärkelsen, "Solrospriset" som består av diplom och en blomma, vill länets klimatkommission lyfta fram goda exempel på hur man kan arbeta i stort och smått med klimatfrågan. Detta som en del i arbetet med att länet ska vara ett föredöme inom klimatanpassning och fossilbränslefritt år 2030.

Klimatkommissionen Kalmar län delar årligen ut ett uppmuntringspris till företag, organisationer, personer eller föreningar som bidragit till ett klimat smartare Kalmar län. Priset ges till de som har utfört framstående åtgärder eller insatser som inspirerar och genererar innovation, jobb och aktiviteter inom klimat- och miljöområdet.

Kontakt