Risk för vattenbrist i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kaninpest i Kalmar kommun

Närbild på en brun vildkanin på grön gräsmatta

Foto: Mostphotos

Just nu pågår ett utbrott av kaninpest bland vilda kaniner i Kalmar kommun. Kaninpest kan även smitta tamkaniner, så tänk på att skydda dina tamkaniner från kontakt med vilda kaniner. 

Skydda dina tamkaniner

Just nu har vi ovanligt stora stammar av vildkaniner i främst Kalmar kommun. Detta för med sig risken att sjukdomar som kaninpest (myxomatos) blossar upp. Sjukdomar som även kan smitta tamkaniner.

Tänk därför på att skydda dina tamkaniner från att ha kontakt med vilda kaniner. Finns det mycket vildkaniner runt omkring där du bor? Håll tamkaninerna inne och under tak. Det finns ett vaccin mot sjukdomen, så prata med din veterinär om att vaccinera dina kaniner.

Rapportera in sjuka eller döda vildkaniner

Om du hittar döda eller döende kaniner i naturen kan de vara smittade. Ofta blir de blinda och oskygga. Sjukdomen har mycket hög dödlighet och är anmälningspliktig vid fastställd diagnos.

Anmälningsplikten ligger hos veterinärer och laboratorier som diagnosticerar sjukdomen. Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) tar emot rapporter om sjuka eller döda vilda kaniner på SVA:s viltsektion: 018-67 40 00 eller vilt@sva.se.

Allmänheten får gärna rapportera till SVA när det finns misstänkt kaninpest.

Om kaninpest på SVA:s webbplats Länk till annan webbplats.

Rapportera in fynd av sjuka eller döda vilda djur Länk till annan webbplats.

Kaninpest (Myxomatos)

Kaninpest orsakas av ett virus (myxoma virus) och drabbar båda vilda och tama kaniner. Vanliga symtom inkluderar en varig ögoninflammation och svullnader runt ögon och könsorgan och på öronen. Sjukdomen finns i södra Sverige och förekommer året runt. Den smittar via direktkontakt samt via fåglar och stickande insekter. Smittade kaniner insjuknar i allmänhet efter en till två veckor. De första symtomen är att ögonen svullnar och att ett förtjockat, ofta varigt, tårflöde uppträder. Huden kan svälla, framför allt runt ögon, nos, mun och könsöppning.

Kontakt