Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Premiärvisning av Östersjöfilm

gädda

Kalmar län är långt och har en väldigt lång kustlinje mot Östersjön. Många av våra höga naturvärden finns där, i det kustnära Östersjön. För att berätta om och öka intresset för frågorna om Östersjön har Länsstyrelsen Kalmar län genom våra tre naturum; Västervik, Trollskogen och Ottenby samt Västerviks kommun producerat en egen film om just Östersjön.

- Filmen ska visas på våra naturum och förhoppningen är att fler människor ska få upp ögonen för vårt unika innanhav, säger Stina Nilsson, biträdande föreståndare vid naturum Trollskogen, som varit delaktig vid produktionen.

Martin Emtenäs är, tillsammans med Vega Vikestam huvudpersonerna i filmen. Martin Emtenäs är känd från bland annat TV-produktionerna Mitt i naturen och Det stora fågeläventyret.

Produktionen står personalen själva för. På naturum Västervik arbetar biträdande föreståndare Markus Nord som är en van undervattensfilmare. Han har stått för filmandet och klippningen. Det har varit ekonomiskt effektivt att ha hela produktionen inom teamet och också roligt att kunna utnyttja alla de kompetenser som finns inom naturum i länet.

Nu ska filmen premiärvisas under en nyinrättad Östersjödag som i verkligheten är två dagar. På lördag kväll den 9 oktober är det premiärvisning på Ölands folkhögskola och på söndag kväll den 10 oktober på Stadshotellet i Västervik. Vid båda tillfällena medverkar Martin Emtenäs med en föreläsning kring Östersjön.

Under dagen bjuds det på mängder av aktiviteter som prova-på snorkling, håva vid stranden, tipspromenad och guidningar. I Västervik är naturum navet för aktiviteterna och på Öland är det Beijershamns naturreservat som är arena.

Inga av dagsaktiviteterna behöver bokas, men filmvisningen och föreläsningen av Martin Emtenäs på kvällen ska bokas i förväg via nedanstående länk, Östersjödagen på Öland | Länsstyrelsen Kalmar (lansstyrelsen.se), hos Turistbyrån eller på naturum för Västervik.

- Vi hoppas på många besökare under dagarna och håller tummarna för ett bra väder, avslutar Stina Nilsson.

Kontakt

Naturum Västervik

Markus Nord, biträdande naturumsföreståndare

E-post: markus.nord@vastervik.se

Telefon:070-333 78 71