Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Cemvision årets SKAPA-vinnare i Kalmar län

Skapaprisets vinnare

Skapa-prisets vinnare från vänster Marcus Olsson, Claes Kollberg och prisutdelare landshövding Peter Sandwall

Vid en ceremoni på Residenset idag delade landshövding Peter Sandwall ut pris till årets SKAPA-vinnare i Kalmar län; Claes Kollberg och Marcus Olsson på företaget Cemvision. Cemvision har utvecklat innovationen Aluminati, som minimerar koldioxidutsläpp från tillverkning av cement genom att tillverka en ny typ av cement av slagg från järn, stål och aluminium.

Konventionell cement tillverkas av jungfrulig kalksten och lera och släpper ut cirka 750 kg koldioxid per ton cement, medan Aluminati släpper ut mindre än 100 kg koldioxid per ton cement. Därmed återanvänds metallindustrins restmaterial, som annars har lågt värde, för att istället göra ett högeffektivt cement för generellt byggande. Förutom kraftigt minskade koldioxidutsläpp möjliggör Aluminatis tekniska egenskaper en betydligt effektivare byggprocess, vilket kan leda till billigare bostäder med mindre spill jämfört med dagens teknik.

Juryns motivering lyder:

”En traditionell bransch utmanas med ny teknik och med hållbarhet i fokus. Ett kraftigt minskat koldioxidutsläpp och en effektivare byggprocess bidrar till både klimatvinster och samhällsnytta. En ny metod med stor potential, både nationellt och internationellt”.

Den regionala SKAPA-juryn består av landshövding Peter Sandwall, representanter från Science Park, Almi Företagspartner, Region Kalmar län, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer

Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen.

Länsvinnaren får 10 000 kronor från Stiftelsen Agne Johanssons minnesfond.

De nationella priserna delas ut, om Corona-restriktionerna hävs, på SKAPA Innovationsgala på kvällen den 11 november på Stockholmsmässan i Stockholm. Tidigare på dagen har länsvinnarna även möjlighet att pitcha sin idé inför publik.

Kontakt