Risk för vattenbrist i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varning för falska djurskyddskontrollanter

En röd och vit ladugård med äng och rapsfält runtomkring under blå himmel.

Foto: Mostphotos (bildbank)

Det har kommit till länsstyrelsens kännedom att en person utan koppling till myndigheten utfört en djurskyddskontroll hos en lantbrukare. Vi vill nu uppmana djurägare att vara uppmärksamma och alltid begära legitimation av personer som säger sig vara djurskyddskontrollanter.

Personen ifråga körde upp på lantbrukarens gårdsplan med en bil märkt ”Länsstyrelsen”, sa sig vara från myndigheten och ville kontrollera djurhållningen ”med anledning av ett ärende”. Hen visade varken legitimation eller hade kläder märkta med länsstyrelsens logotyp. Personen kontrollerade sedan djuren både inne i stallet och ute på bete.

- Länsstyrelsen ser mycket allvarligt på detta. Att falskt utge sig vara från en myndighet är ett brott och vi har polisanmält det, säger Karin Bergman, landsbygdsdirektör. Det skapar oro och obehag hos djurägaren och det skadar förtroendet för länsstyrelsen och vår tillsyn av svensk djurskyddslagstiftning. Jag vill uppmana djurägare att alltid be att få se legitimation när någon uppger sig vara djurskyddskontrollant, det har våra medarbetare alltid på sig. Om någon ringer från länsstyrelsen, eller annan myndighet, och vill boka ett besök, eller kommer oanmäld, ring gärna tillbaka till myndigheten och få det bekräftat. Om personen inte kan styrka sin identitet och sitt uppdrag ska du polisanmäla händelsen.

Kontakt