Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny podcast sätter ljus på historiska kvinnor i länet

Kollage med bilder på historiska kvinnor med texten "Ljus på kvinnor"

Kollage: Kalmar läns museum

Män har i alla tider fått förtur i historieskrivningen. Könsfördelningen är också sned när det gäller forskning och läromedel. Nu lyfter Länsstyrelsen Kalmar län och Kalmar läns museum berömda kvinnor i vår närmiljö och historia – eller snarare kvinnor som borde vara berömda. Detta i en ny podcast med namnet ”Ljus på kvinnor”.

Satsningen äger rum inom ramen för Demokratiåret 2021. Syftet är att synliggöra kvinnor från länet som haft stor betydelse för samhällsutvecklingen. I podden lyfts bland annat Kata Dahlström, Cecilia Fryxell och Margit Friberg. Det första avsnittet släpps idag den 9 juli och handlar om Emmy Rappe, Sveriges svar på Florence Nightingale.

Avsnitt 1 om Emmy Rappe Länk till annan webbplats.

Ljus på kvinnor

Ljus på kvinnor är ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen och Kalmar läns museum. Kvinnorna har alla kopplingar till länet samt levde under 1800- och 1900-tal. Gemensamt för alla åtta kvinnor är att de på något sätt tog plats i det offentliga rummet, bidrog till samhällsutvecklingen och också utmanade sin samtids syn och förväntningar på könsroller – för hur man skulle vara kvinna.

Ljus på kvinnor – för att de förtjänar det och för att kvinnor i historien är en del av vår demokrati. Serien sänds via Kalmar läns museums podcast Museimagasinet och är tillgänglig via museets hemsida och där poddar finns.

Bakgrund

I september 1921 kunde både män och kvinnor äntligen gå till valurnorna och rösta till första och andra kammaren. När riksdagen öppnades i januari 1922 kunde för första gången fem kvinnor ta plats som ledamöter.

Tillsammans med myndighetslagen (det vill säga att även gifta kvinnor var myndiga) innebär rösträttsreformen att kvinnor erkänns som politiska medborgare fullt ut.

Kerstin Hesselgren är den enda kvinnan som väljs in i första kammaren. Elisabeth Tamm väljs in i andra kammaren tillsammans med Agda Östlund, Nelly Thüring och Bertha Wellin.

Vår historia är full av kvinnors och mäns levnadsöden. Men män har i alla tider givits förtur inom historieskrivningen. Könsfördelningen är sned också när det gäller forskning och läromedel även om kvinnor numera börjat få lite mer utrymme i historieböckerna.

Vi behöver dock fortfarande vara lite extra uppmärksamma för att hitta och se de kvinnor som finns i arkiven och när vi skriver historia. Att lyfta upp kvinnor och kvinnors verksamhet ur historien är en viktig fråga för jämställdhet, och en förutsättning för demokrati.

Kontakt

Tina Lindström

Enhetschef pedagogiska enheten, Kalmar läns museum