Risk för vattenbrist i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Pandemin påverkar simkunnigheten negativt

Ögonblicksbild av en vevande arm som sträcks rakt upp i luften, någon simmar så att vattnet skvätter.

Foto: Mostphotos

Svenska livräddningssällskapet ser en ökad risk för drunkningar under sommaren. Detta eftersom simkunnighet är en färskvara och behöver underhållas regelbundet – något som har varit svårt under pandemin.

Efter en historiskt lång period då de flesta av landets badanläggningar varit stängda för allmänheten, har det helt enkelt inte varit möjligt att underhålla vattenvana, kondition och styrka i vattnet som under ett normalt år.

"Nu är det glädjande att samhället börjar öppna upp och så även badanläggningarna. Men det finns en oro att de begränsade möjligheterna, under det år som passerat, lämnar efter sig en ”simkunnighetsskuld”. Vi befarar att det kan få ödesdigra effekter nu när värme och semester stundar och fler söker sig till badstranden och bassängbad utomhus", skriver Svenska livräddningssällskapet.

Tänk på detta när du beger dig till badet:

  • Testa din simkunnighet på en säker plats. (Simkunnig är du om du kan falla i på djupt vatten och få huvudet under ytan, för att sedan kunna ta dig upp till ytan och simma 200 meter i en följd, varav 50 meter ryggsim.)
  • Bada och simma alltid tillsammans med andra simkunniga vuxna. Låt gärna någon stanna kvar på land för att övervaka.
  • Du som vill motionssimma bör alltid göra det längs med strandkanten eller mellan bryggor där du vet att du bottnar. Se till att göra dig synlig för andra.
  • Tänk på att kallt och strömt vatten påverkar kroppen mer än du anar. Det går åt mycket energi för att behålla normal kroppstemperatur! Inled med korta intervaller för att sakta vänja kroppen vid såväl temperatur som vattenvana och uthållighet.

Bad-, båt- och isvett på Svenska Livräddningssällskapets webbplats Länk till annan webbplats.

Strand- och poolvett under pandemin på Svenska Livräddningssällskapets webbplats Länk till annan webbplats.

Fakta

  • I snitt drunknar 440 personer varje år i Sverige.
  • Hälften av dessa omkommer och hälften överlever med eller utan skador.
  • Under 2020 omkom 23 personer vid drunkningsolyckor på ett kommunalt strandbad.
  • Cirka 85 procent av de som omkommer genom drunkning i samband med fritidsbåtsolyckor saknar flytväst. Majoriteten är män mellan 50-90 år och olyckan inträffar oftast i en insjö med mindre fritidsbåtar.

Kontakt

Kommunikationsenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon 010-223 80 00 (växeln)