Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Släpp fåglarna fria

Flera bruna höns som går fria ute och pickar i gräset

Foto: Mostphotos

Från och med idag den 1 juni lättar Jordbruksverket på restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar i fångenskap. Du får med andra ord släppa ut dina fåglar fritt. Det är också tillåtet att sälja ägg, ordna utställningar, tävlingar och liknande arrangemang (så länge coronarestriktionerna följs, så klart).

Säsongen 2020–2021 har vi haft det största utbrottet av fågelinfluensa någonsin i Sverige. Hela 22 gårdar drabbades och de allra flesta fanns i södra Sverige. Fågelinfluensa förekommer nästan varje år i Sverige och Europa. Vilda fåglar drabbas oftast men vissa år sprider sig fågelinfluensan även till tamfåglar.

Nu finns det inte längre några fall av fågelinfluensa på tama fjäderfän eller fåglar i fångenskap i Sverige, mycket tack vare det varmare vädret.

Läs mer om fågelinfluensan hos Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Grundläggande biosäkerhet

Nu gäller "grundläggande biosäkerhet" (tidigare skyddsnivå 1) i hela landet. Det innebär att du ska arbeta förebyggande för att minska risken för spridning av fågelinfluensa.

Det finns inget område där skyddsnivå 2 gäller och det finns heller inga restriktionsområden kvar runt tidigare drabbade anläggningar.

Minska risken för smitta

För att minska risken för spridning av fågelinfluensa ska du arbeta förebyggande. Allt du gör som djurägare för att minska risken för att smittor kommer in i och utvecklas i din besättning eller sprids till andra besättningar, kallas för biosäkerhet. Det kan vara allt från var och hur stallarna är byggda, till dagliga skötsel- och hygienrutiner, rutiner vid inköp av djur, skadedjursbekämpning och hantering av gödsel.

Du som håller fjäderfä eller fåglar i fångenskap ute året runt kan alltid göra ytterligare förbättringar när det gäller biosäkerheten om du har vilda fåglar i närheten av din anläggning.

Det här ska du göra för att minska risken för smitta (Jordbruksverket) Länk till annan webbplats.

Kontakt