Risk för vattenbrist i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fira en smittsäker student

Närbild på kille i studentmössa som ler stort och glatt

Foto: Mostphotos

Studentfirandet blir annorlunda även i år. Oavsett hur du firar måste det ske enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Detta innebär att avstå från större sociala sammanhang med personer utanför sitt vanliga umgänge. Om du träffar personer utanför din närmsta krets bör ni ses på ett sätt som minskar risken för smittspridning. Umgås utomhus, och håll så stort avstånd som möjligt till varandra.

Transportstyrelsen har även förlängt det tillfälliga förbudet mot studentflak, karnevalståg och motsvarande på grund av smittspridningen av covid-19.

Det är viktigt för studenter och anhöriga att känna till att hyra av exempelvis en partybuss eller -båt räknas som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när man hyr en lokal för exempelvis privata fester. Det innebär bland annat att:

  • Man får inte vara fler än åtta personer i festlokalen/bussen/båten eftersom det betraktas som privat sammankomst i hyrd lokal.
  • Vissa uthyrare väljer att försöka tolka lagstiftningen på annat sätt än myndigheterna. Men om de påstår att det går att vara fler än åtta personer, följer de inte den tillfälliga covid-19-lagen.
  • Länsstyrelserna kommer att begära utdömande av vite om lagen bryts och förelägganden vid vite inte följs.

Tack för att ni gör vad ni kan!

Folkhälsomyndighetens råd om studentfirande Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsernas senaste återrapportering om tillsyn av covid-19-lagen (som bland annat konstaterar att vitesbeloppen kan bli höga för partybussar)

Kontakt

Tillsynshandläggarna för den tillfälliga covid-19-lagen

Telefon (växeln) 010-2238000