Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stor ökning av besök i nationalparker

Västra fyren på blå jungfrun. En blomma i förgrunden.

Många lockades att ta egna båten till Blå Jungfrun. Foto: Anna Lindberg

Totalt hade Sveriges nationalparker drygt 3,1 miljoner besök förra året – en ökning med över 300 000. Bortfallet av utländska besökare på grund av pandemin kompenserades med god marginal av besökare inom Sverige.

Svenskar har i flera nationalparker ersatt de internationella besökarna, som vanligtvis kan utgöra upp till 60 procent. I vissa nationalparker har antalet besökare även ökat utöver det.

-Pandemin har fått oss att semestra på hemmaplan och utforska svenska besöksmål, samtidigt som intresset för att vistas i naturen har ökat. Aktörer som möter besökare upplever även en ökning av helt nya besökare i naturen, både i nationalparker och i andra områden, säger Anna Lindberg, naturkommunikatör på Länsstyrelsen Kalmar län.

Stor skillnad mellan nationalparker

Skillnaderna är samtidigt stora mellan landets 30 nationalparker. Tyresta utanför Stockholm ökade allra mest, med 290 000 fler besök. Nationalparker som hade färre besök än året innan var till exempel Gotska Sandön, Norra Kvill och Kosterhavet. Siffrorna är ungefärliga eftersom det är svårt att räkna det exakta antalet.

- I Norra Kvill märkte vi tydligt av tappet av utländska besökare som står för en betydande del av vårt totala besöksantal varje år. På Blå jungfrun däremot märktes effekten av ”hemester” av ganska tydligt då besök med egen båt ökade med hela 60% under förra året, säger Anna Lindberg.

Utmaningar med fler besökare

Fler besökare har i vissa nationalparker lett till trängsel, köer och brist på parkeringsplatser. I Kalmar län har besöksanordningarna i Norra Kvill och på Blå jungfrun klarat trycket bra. Däremot har det på sina håll i länet varit trångt i naturreservaten, särskilt på Öland.

- Trots dessa utmaningar är det positivt att fler tar möjligheten att uppleva den finaste natur som finns i landet. Vi har alla ansvar för naturen och besökare behöver ta reda på vad som gäller i ett visst område och visa hänsyn så att nationalparkerna och naturreservaten kan fortsätta fylla sitt syfte – att bidra till biologisk mångfald och samtidigt vara attraktiva besöksmål för naturturism och friluftsliv, avslutar Anna Lindberg.

Information finns på sverigesnationalparker.se eller aktuell länsstyrelses webbplats under rubriken Besöksmål.

Länsstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Blå jungfruns nationalpark Länk till annan webbplats.

Norra Kvills nationalpark Länk till annan webbplats.

Kolla upp området innan ditt besök. Då kan du få information om besökstrycket och kanske välja en annan tid eller dag för ditt besök för att undvika trängsel.

Upptäck nya områden. Fundera på om du kan välja ett annat område än det som är allra populärast – ett bra tillfälle att upptäcka nya platser?

Olika regler i olika områden. Kolla innan besöket upp vilka regler som gäller i det område du ska besöka. Skyddade områden kan ha speciella bestämmelser om till exempel eldning, tältning, hundar och cykling.

Undvik en full parkering. Välj ett annat naturområde om bilparkeringen är full eller fundera på om du kan cykla eller promenera istället för att ta bilen. En överfull parkering kan både vara en trafikfara och få stora konsekvenser för räddningspersonal vid en nödsituation.

Förbered dig på att kunna sitta utomhus. Det kan vara fullt i raststugan.

Planera för hur du ska ta hand om ditt skräp. Ta med en påse för skräpet och ta med den hem.

Kontakt