Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Snart har alla kommuner fått tillsynsbesök

En kvinna i gul väst med texten Länsstyrelsen Kalmar län står med ryggen mot kameran och läser på en skylt med texten "Tvätta händerna före du tränar"

Tillsynsbesök på ett gym i Vimmerby 2021-02-10. Foto: Länsstyrelsen

Innan veckan är slut kommer alla länets kommuner ha fått besök av länsstyrelsens tillsynshandläggare.
– Vi har haft en bra dialog med alla verksamheter vi varit hos. Det finns ett stort intresse av att göra rätt och de välkomnar våra besök, säger en av handläggarna.

Den 10 januari kom den tillfälliga covid-19-lagen som gav länsstyrelserna uppdraget att utföra tillsyn av verksamheter. Butiker, frisörsalonger, gym och liknande. Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om och kontrollera efterlevnaden av föreskrifter och beslut.

Till exempel att det måste finnas handsprit i entrén, ett maxantal besökare baserat på antalet kvadratmeter samt tydlig information för kunderna om vad som gäller.

Inga pekpinnar

En dryg månad senare har snart alla kommuner i länet fått besök av tillsynshandläggarna, som till vardags jobbar med andra uppgifter på länsstyrelsen. Linn, som är djurskyddshandläggare i vanliga fall, berättar:

– Det har varit viktigt för oss att fokusera på information och att ge stöd och råd till verksamheterna. Inte komma med en massa pekpinnar och förmaningar i första läget. Och det har vi inte behövt heller, generellt sett ser efterlevnaden hos verksamheterna väldigt bra ut i hela länet.

Kreativa lösningar

Linn berättar att det finns ett stort intresse hos näringsidkarna att göra rätt. Och att de har väldigt kreativa lösningar på olika problem, som att använda golfbollar eller klädnypor för att hålla koll på hur många kunder som är inne i en butik samtidigt.

– De allra flesta har verkligen välkomnat våra besök. ”Kommer ni nu äntligen”, säger dom. Vi har haft en bra dialog med alla vi varit hos. De har många frågor och uppskattar all information vi kan ge.

Butikschefen: ”Dialogen är viktig”

En av de butiker som fått besök är ICA Maxi i Oskarshamn. Butikschef Andreas Ohlsson berättar:

– Först var det lite nervöst att få besök, vi ville ju så gärna ha gjort allt rätt. Men det gick jättebra, vi fick ett trevligt bemötande och inga pekpinnar. Vi hade en givande och intressant diskussion, vilket känns bra. Det gick ju väldigt kort tid från lagkrav till implementering och då är det extra viktigt att kunna ha en öppen dialog.

Andreas menar att det ändå varit enkelt för dem att tolka och implementera restriktionerna.

– Vi har bra koll på våra ytor och har tekniska lösningar på plats för att hålla koll på antalet besökare i realtid. Men vi fick bra uppslag från handläggarna på hur vi kan jobba vidare för att minska risken för smittspridning ännu mer. Till exempel att jobba med post och postutlämning som en separat zon.

Arbetet framåt

Tillsynsbesöken och informationsinsatserna kommer nu att fortsätta, trots att alla kommuner snart har fått besök. Länsstyrelsens uppdrag sträcker sig till den 30 september och en stor kommande utmaning blir så klart turistsäsongen.

– Vi är ju ett turistlän som är i en ganska lugn period just nu. Det kommer antagligen att uppstå mer trängsel till våren och sommaren, så då kommer vi att få jobba ännu tightare med verksamheterna för att gemensamt försöka bromsa smittspridningen, avslutar Linn.

Kontakt