Snöfall i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Friluftslivets år inleds med stafett

Utsikt över en isig Östersjö med stenare och snö i förgrunden och solen som försöker bryta igenom molnen.

Foto: Per Markus Jönsson

Känner du att du har varit för mycket hemma på senare tid? Inte varit ute så mycket? Det är kanske många som känner precis likadant. Men då gäller det att komma ihåg att: Luften är fri! Och att i år är det dessutom Friluftslivets år. Det innebär en massa aktiviteter under året, runt om i våra kommuner.

Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, få fler människor att vara ute i naturen och prova friluftsliv och att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket.

Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med friluftslivspolitiken, stärka arbetet med tätortsnära natur och verka för att de friluftspolitiska målen får ökat genomslag.

Med det här initiativet vill länsstyrelserna även synliggöra Sveriges samtliga 21 läns stora variation av fina natur- och kulturområden med möjlighet att utöva friluftsliv i året om, den stora bredden av friluftsaktiviteter med fokus på det hållbara, enkla och tätortsnära friluftslivet samt att friluftsliv kan utövas av alla.

Det kommer att bli aktiviteter av olika slag men med den gemensamma nämnaren att alla sker under öppen himmel. Under året kommer Sveriges landshövdingar också att utmana varandra genom en friluftsstafett.

Landshövdingestafetten

Stafetten invigs under friluftslivets års invigningsvecka i januari (16 till 24/1) och aktiviteterna genomförs sedan runt om i landet under hela året.

Följ stafetten i sociala medier över hela landet under #landshövdingestafetten och i länsstyrelsens övriga kanaler.

- I naturen har ju varje årstid sin egen tjusning. Det spelar ingen roll om det handlar om vårfåglarnas sång, stillheten i skärgården en ljummen sommarkväll, höstlöv i fantastiska färger. Till och med en novemberstorm kan pigga upp och ge en storslagen naturupplevelse. Passa på att njuta av naturen! uppmanar Kalmar läns landshövding Peter Sandwall i en film som uppmärksammar starten på Friluftslivets år Länk till annan webbplats..

Kontakt