Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så ska Länsstyrelsen sköta tillsynen av den tillfälliga pandemilagen

Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Länsstyrelserna har fått omfattande tillsynsuppgifter av verksamheter i den tillfälliga covid-19-lagen och förordningen. Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om och kontrollera efterlevnaden av föreskrifter och beslut.

- Verksamheterna ska i första hand frivilligt rätta till de brister som påpekas. Vi kommer att informera och ge stöd och råd för att verksamheterna ska göra rätt. Om bestämmelserna inte följs kan länsstyrelserna besluta om förelägganden som får förenas med vite. I sista hand kan det också bli tal om stängning för de som inte följer reglerna, säger Åsa Axheden, tf. avdelningschef som leder Länsstyrelsen Kalmar läns arbete med det nya uppdraget.

De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser (inklusive exempelvis köpcentrum, serviceställen och butiker), allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster. Uppdraget gäller från den 10 januari och fram till 30 september – samma tidsperiod som lagen. Fler verksamheter kan komma att omfattas om regeringen, Folkhälsomyndigheten eller Länsstyrelsen utfärdar nya föreskrifter eller fattar nya beslut.

Kontroller kan ske på distans eller genom besök på plats. Tillsynen ska utgå från ”risk och väsentlighet” och bedrivas där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning. Länsstyrelsen ska se till att verksamheter bedrivs på ett sådant sätt att trängsel undviks och att människor kan hålla ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.

– Det här ett viktigt och omfattande uppdrag som kräver att Länsstyrelsen snabbt ställer om vår verksamhet. Det ställer höga krav på flexibilitet och kompetens hos ett antal medarbetare som under en tid framöver behöver ta sig an nya arbetsuppgifter, säger Åsa Axheden.

Mer information om tillsynen kommer på Länsstyrelsens webbplats i början av nästa vecka.

Tills vidare hänvisar vi till

Regeringens beslut Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt till Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt