Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets SKAPA-vinnare i Kalmar län

Årets SKAPA-vinnare i Kalmar län Jonny Edvardsson tar emot blommor av juryns ordförande landshövding Peter Sandwall

Årets SKAPA-vinnare i Kalmar län Jonny Edvardsson tar emot blommor av juryns ordförande landshövding Peter Sandwall

Vid en ceremoni på Residenset offentliggjordes att Jonny Edvardsson är årets SKAPA-vinnare i Kalmar län. Jonny och hans företag Tracy of Sweden har utvecklat en metod för trädigenkänning genom att med en mobilkamera ta bilder av det avverkade trädets och stubbens snittyta. Tekniken möjliggör ursprungsmärkning och spårbarhet av varje trädindivid vid manuell avverkning, från stubben till slutkund.

Juryns motivering lyder:

”Genom att ha uppfunnit en algoritm kan en sekundsnabb trädigenkänning göras för att stoppa illegal avverkning. Något som påverkar allt från klimatförändringar till hållbara städer och samhällen”

Jonny Edvardsson går nu vidare till den nationella Skapa-tävlingen.

Den regionala SKAPA-juryn består av landshövding Peter Sandwall, representanter från Science Park, Almi Företagspartner, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer

Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen. Alla länsvinnare går vidare till en Sverige-final, där vinnaren presenteras den 12 november i Stockholm.

Kontakt