Aktuella vädervarningar i Kalmar länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lantbruksföretag granskas efter uppgifter till länsstyrelsen

Länsstyrelsen startade under onsdagen ett tillsynsärende gällande ett större lantbruksföretag i länet, efter att djurenheten fått uppgifter om felaktig djurhantering.

– Jag blev chockad av det jag såg. Så här ska det inte få gå till. Vi har fått det bekräftat att filmen jag fått se är inspelad vid ett lantbruksföretag i länet. Därför startade vi omgående ett tillsynsärende, utifrån det jag sett. Det är vår plikt att agera om vi får sådana uppgifter. Vi har redan fått fram uppgifter som enligt min bedömning kan ligga till grund för en åtalsanmälan, säger Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef på djurenheten.

Det var efter att länsstyrelsen fått en film visad som djurenheten började forska i fallet. Efter att ha kontaktat ett djurföretag kunde länsstyrelsen få en bekräftelse.

– Vi agerade genast, säger Fredrik Ustrup.

Missförhållandena som visats ska ha skett vid avlivning av djur.

– Djurföretagaren har uppgett för oss att det är en underleverantör som brustit och inte följt de riktlinjer som fanns. Vi kommer nu att lämna över ärendet till polis och åklagare för vidare utredning, säger Fredrik Ustrup.

– Inga djur ska behöva lida på det sätt som Fredrik beskrivit för mig. Vi måste ta det här på stort allvar. Djurskyddslagen är till för djurens bästa, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Kontakt