Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Prova på aktiviteter som får dig att må bra

Fyra aktivitetskort ligger på en brygga.

Må väl, både hemma och på hemestern. Några exempel på att komma ut och uppleva naturen och samtidigt återhämta dig och koppla av kan vara att ta en promenad, skogsbada, jogga eller bara vara i skogen på en sten. Välmående, både fysiskt och psykiskt är viktigt, både när vi arbetar och är lediga.

Under 2018-2021 deltar Länsstyrelsen Kalmar län i EU-projektet Wellbeing-turism i södra Östersjöområdet. Målet med projektet är att skapa en ökad medvetenhet för välmående, hälsofrämjande och hållbar turism kopplat till friluftsliv och natur- och kulturarv samt att vägleda företag till att våga satsa på den växande trenden wellbeing.

Tips på aktiviteter som främjar välmående

I samarbete med Linnéuniversitetet och Energikontorsydost har vi tagit fram fyra aktivitetskort med wellbeingaktiviteter du enkelt kan göra hemma, när du är på resa eller under din hemester. Här kommer fyra tips till dig som vill prova på hållbara wellbeingaktiviteter som kan främja välmående för kropp, själ och sinne.

Skogsbada

Att skogsbada är ett fint sätt att komma närmre naturen och att upptäcka skogens magi med alla dina sinnen. Den lugnande effekten från skogsbad har även en vetenskapligt bevisad positiv inverkan på din hälsa.

Aktivitetskort skogsbad Länk till annan webbplats.

Sinnesvandra

Att sinnesvandra stärker dina fem sinnen (syn, hörsel, lukt, känsel och smak) och gör dig mer närvarande, receptiv och medveten om din omgivning. Det väcker också nyfikenhet och lekfullhet

Aktivitetskort sinnesvandring Länk till annan webbplats.

Mindfulness

Kombinera en härlig stund på stranden med sköna övningar för välbefinnande och ökad närvaro i nuet. Att öva Mindfulness har vetenskapligt bevisad positiv effekt på vår hälsa.

Aktivitetskort mindfulness Länk till annan webbplats.

Kvällsritual

Med en kvällsritual kan det vara enklare att komma till ro inför nattens sömn, det är också ett sätt att visa tacksamhet för dig själv och din kropp.

Aktivitetskort kvällsritual Länk till annan webbplats.

Bakgrundsinformation

I samarbete med Linnéuniversitet som är huvudpartner i projektet, och Energikotor Sydost, ska medverkande partners runt om södra Östersjöområdet tillsammans ta fram vägledande material med riktlinjer, kriterier och goda exempel för hur aktörer inom besöksnäringen kan bidra till wellbeing-turism. Begreppet är relativt nytt men har sedan satsningen fått allt större spridning. Hållbarhet och välmående, både fysiskt och mentalt för såväl besökare, aktörer och samhället står i fokus inom wellbeingturism.

Kontakt