Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skydda naturen längs

norra Ölands kustväg

Kustvägen på norra Öland

Kustvägen på norra Öland brukar anses som en av Sveriges vackraste bil- eller cykelvägar. Foto: Charlotta Larsson

Det är en stor ökning av trafik längs Ölands norra kustväg. Det sliter på naturen. Nu vädjar Länsstyrelsen Kalmar län till besökarna att vara aktsamma om naturen.

- När många kör utanför vägen och ställer upp sina husbilar i den känsliga miljön sliter det hårt på marken. Dessutom hindrar man andra besökare från att njuta av utsikten. Den ökade tunga trafiken sliter hårt också på själva vägen och skapar dyrare underhåll för de som bor längs den, säger Anna Lindberg, naturkommunikatör på länsstyrelsen.

Från Byrum ner till Äleklinta, en sträcka om drygt 30 kilometer, slingrar sig på landborgskrönet en smal grusväg. Utsikten är storslagen över Kalmarsund i väster och de betade alvarmarkerna i öster. Vägen går längs den öländska stenkusten och återfinns på kartor från 1600-talet men är förmodligen mycket äldre.

Det är inte så konstigt att många vill uppleva denna pärla på norra Öland, men det finns en baksida av den ökade turismen i området. Då begreppet hemester blivit en ny term inom turistnäringen och allt fler besöker Öland med husbil ökar trycket och slitaget på de små grusvägarna. Under högsäsong kan vara trångt och dålig framkomlighet på de smala vägarna. Vad många inte heller känner till är att det finns regler och lagar kring hur vi ska bete oss utmed dessa vägar.

- Det är många som kör ut och parkerar i det lösa stenskravlet bredvid kustvägen. En del bara för att njuta av solnedgången men många stannar också kvar och campar flera dagar i sträck, säger Anna Lindberg naturkommunikatör på länsstyrelsen.

Det är inte tillåtet att köra utanför vägen enligt terrängkörningslagen, som säger att du måste hålla dig till vägar med ditt fordon och endast parkera på parkeringsytor. Längs kustvägen ligger också flera naturreservat där andra regler gäller.

- I naturreservaten Bödakustens västra och Horns kungsgård har vi satt upp skyltar för att upplysa trafikanterna om att man inte får campa i reservaten och detta har fått en viss effekt. Men nu har problemet istället flyttat utanför reservaten, säger Anna Lindberg.

Därför uppmanas allmänhet och turister att visa respekt för de regler som finns och inte minst för naturen och de boende längs vägen.

Kontakt