Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vilda bin får nytt hem

Elin Boberg med ett av de bin som bor i Algutsrum.

Elin Boberg med ett av de bin som bor i Algutsrum. Foto: Eric Arenius

Inte bara människor gillar solig varm sand utan även bin. Nu ska Länsstyrelsen arbeta med att skapa nya hem i sanden för bin i Kalmar län. Och även du kan hjälpa till att underlätta för våra bin.

Just nu blommar våra trädgårdar med äpple, körsbär och päron med mera. Våra vilda bin är helt avgörande för vad vi kan skörda till höst. Nu sätter arbetet igång med att förbättra förutsättningarna för våra vilda bin.

De vilda bina är särskilt bra på att pollinera våra grödor och vilda växter. I projektet Vilda Pollinatörer ska länsstyrelsen arbeta med att skapa boplatser och öka tillgången till föda i landskapet. En annan viktig del är att informera om hur viktiga pollinatörer är, genom att skapa informationsplatser och en utställning.

Det finns 274 arter av vilda bin i Sverige. En tredjedel av dem är rödlistade och i projektet Vilda Pollinatörer ska Länsstyrelsen jobba med 10 hotade arter inom tre avgränsade fokusområden: Nybroåsen samt Ölands västra och östra sandfält.

I projektet riktar Länsstyrelsen Kalmar län in sig på särskilt hotade arter som är specialiserade på sand. Länsstyrelsen arbetar med plantering av viktiga pollen- och nektarväxter och friläggande av sand där bina kan gräva sina bon.

Totalt sju myndigheter har fått uppdraget att jobba med vilda pollinatörer. Länsstyrelsen har anställt två personer som ska jobba med uppdraget. Det blir många dagar i sanden för Ellen Flygare och Elin Boberg som ska arbeta med uppdraget:

- Vi tycker det är viktigt att samarbeta med andra myndigheter och företag som till exempel Trafikverket, EON och kommunerna. Det krävs samarbete av flera aktörer för att åtgärderna ska få effekt på landskapsnivå. Ju fler som arbetar med detta större chans att det blir bra, säger Elin Boberg.

I dagarna ska Länsstyrelsen beställa fröer och plantor som till exempel väddklint och blåklocka av lokalt ursprung. Dessa ska sås och planteras ut i närhet till boplatser. Det får inte vara för långt mellan boet och maten.

- Som trädgårdsägare kan man göra mycket genom att plantera växter som ger pollen och nektar, bygga bihotell, spara träd med hål och låta gräsklipparen vila. Med tanke på att det finns cirka 5,5 miljoner trädgårdar i Sverige så är vi många som kan göra skillnad, säger Ellen Flygare.

Kontakt