Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Allas våra insatser hyllas under Krisberedskapsveckan

En familj har ytterkläder på sig inomhus och pusslar, lagar mat och tar hand om sin bebis med tända ljus runt omkring.

Hemberedskap. Foto: Thomas Henrikson, MSB

Krisberedskapsveckan 2020 lyfter människan som resurs vid en samhällskris. Varje dag kommer nya artister att synas på Instagram och hylla lokala initiativ. Passa på att skicka in den du vill hylla!

Med anledning av covid-19 får årets kampanj under Krisberedskapsveckan, 7-11maj 2020, ett anpassat upplägg och innehåll. Temat är ”När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst.”

Det handlar om att lyfta det vi alla gör. Små som stora insatser räknas. Varje dag klockan 15.00 under Krisberedskapsveckan kommer olika artister att hylla ett initiativ live på Instagram. Alla som vill kan också skicka in en personlig hyllning till någon som bidrar till krishanteringen till sverigehyllar@msb.se. För att se artisterna uppträda och alla andra hyllningar, går man in på dinsäkerhet.se på Instagram

Budskapen i årets anpassade kampanj vill visa att det vi gör och lär oss i dag i form av ansvarstagande, aktiva delaktighet och medmänsklighet, bidrar till krishanteringen och bygger motståndskraft inför framtiden.


Budskapet är: När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst.

Syftet med den nationella kampanjen Krisberedskapsveckan är att påminna om hur olika kriser och ytterst krig kan påverka vår vardag. Kampanjen ska också uppmuntra människor att skaffa en hemberedskap, innan något händer. Välinformerade och förberedda människor är en tillgång vid en samhällskris.

Krisberedskapsveckan är ett initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och årets kampanj kommer delvis att vara digital för att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. I vanliga fall är det kommuner och andra aktörer som driver kampanjen genom att ordna olika aktiviteter riktade till sina kommuninvånare. I år tar MSB en större roll i genomförandet då många kommuner, länsstyrelser och andra är hårt tyngda av coronakrisen.

Målet för årets krisberedskapsvecka är att skapa en känsla hos Sveriges invånare av att:

  • deras insatser, ansträngningar och aktiva bidrag för att hantera krisen är nödvändiga, sedda och uppskattade och bidrar till att vi bättre kommer att kunna klara oss igenom en svår kris nu och i framtiden.
  • vi gör detta tillsammans – myndigheter, regioner, kommuner, organisationer och företag har ett stort ansvar, men alla vi som bor i vårt land har också ett ansvar.
  • det är tillsammans som vi klarar det här
  • ett gemensamt hot plockar fram de goda sidorna hos människor och stärker oss som samhälle och som kollektiv

Kontakt