Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Upptäck Östersjön

En liten bebis-gädda simmar under ytan längs de gröna växterna

En liten gädda, precis i början av sitt liv, simmar runt i vattnet. Foto: Mostphotos

Under vattenytan vid den lilla halvön Flundran på Stensö finns en snorkelled som länsstyrelsen har tagit fram tillsammans med Kalmar kommun och Naturum Västervik. En snorkelled är helt enkelt ett antal skyltar som sitter fast på betongklumpar på havets botten.

Skyltarna ligger på mellan 1-2 meters djup och är markerade med bojar som flyter på ytan. Skyltarna berättar om miljön där den sitter, till exempel vilka växter och djur som är typiska för den platsen. På skylten sitter även en liten diskborste som man kan borsta skylten med om det inte går att se texten och bilderna

För att kunna följa snorkelleden behöver du kunna simma och simglasögon eller cyklop för att kunna se under vattnet. Inget annat. Det går bra att läsa skyltarna från ytan men det bästa är att dyka ner och titta närmare på texten och bilderna för att sen titta runt på omgivningarna.

Snorkelleden är tillgänglig för alla och kommer att vara på plats under badsäsongen det vill säga från slutet av maj till och med början på september.

Kontakt