Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Öringen på Öland ska skyddas

Öppet vatten i ett kärr i Horns Kungsgård

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat om nya och ändrade regler för fiske på Öland.

Beslutet innebär att det införs sex nya och ett ändrat fredningsområde i Mörbylånga och Borgholms kommuner. Där är fiske förbjudet varje år under tiden 1 oktober till och med den 28 februari. Under samma tid ska också fiske efter lax och öring vara förbjudet i samtliga vattendrag på Öland.

Havs- och vattenmyndighetens beslut grundar sig på ett förslag från Länsstyrelsen Kalmar län. Bakgrunden till länsstyrelsens förslag är att vattendragen på Öland är mycket små och känsliga. Många av dem torkar ut under sommarhalvåret och därför är nederbörden under hösten avgörande för lekvandringen. I väntan på nederbörd, som gör det möjligt för fisken att vandra upp för lek, samlas mycket fisk i mynningsområdena.

Genom att införa fredningstider och fiskeförbud skyddas öringen under lekvandring och lek och förväntas ha en positiv inverkan på möjligheten att fiska öring i havet runt ön under andra delar av året. Detta kommer i sin tur gynna fritidsfisket och fisketurismen på Öland, eftersom havsöringen är en viktig resurs för det öländska kustfisket.

Läs mer på Havs- och Vattenmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt