Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

På lördag släcker vi lamporna

Bild på mobiltelefon med symboler för att stänga av lampor via app

Nu är det dags för Earth Hour igen, ett säkert vårtecken. På lördag den 30 mars släcker vi alla lampor klockan 20.30–21.30. Länsstyrelsen medverkar för nionde året i rad genom att släcka lamporna på residenset samt i våra kontorslokaler.

Årets tema för Earth Hour är klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Två ödesfrågor som hänger ihop. Men vad kan du göra för att hjälpa till? Utöver att släcka lamporna på lördag då förstås!

Ett jättebra sätt att bidra är genom att städa våra stränder från plastskräp. Länsstyrelsen har tillsammans med flera kommuner i länet tagit fram en strandstädarkarta.

Läs mer om strandstädarkartan

Du kan även bidra till biologisk mångfald genom att plantera växter som gillas av bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer. Fler tips finns att läsa på världsnaturfondens webbplats.

Världsnaturfondens tips Länk till annan webbplats.

Det finns många fler sätt att engagera sig i Earth Hour. Varför inte boka en tågsemester istället för en flygsemester? Eller utmana någon i din omgivning att göra andra klimatsmarta val?

Ett klimatsmart sätt att minska energikostnaderna och samtidigt spara pengar är att se över hur mycket el dina olika apparater i hemmet drar. Var finns de stora eltjuvarna? Du kan låna en elmätare gratis på närmaste bibliotek (finns även på biblioteksfilialerna).

Vi har samlat fler klimatkloka tips på webbplatsen klimatklokatips.se, kolla gärna in där!

Klimatkloka tips Länk till annan webbplats.

Kontakt