Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

SKAPA söker 2019 års bästa uppfinnare och innovatör

Stiftelsen Skapas logotyp Innovationspris till minne av uppfinnaren Alfred Nobel

Nu söker vi Kalmar läns bästa uppfinnare och innovatör. Den 23 april går ansökningstiden ut för Sveriges största utvecklingspris. Över en miljon kronor delas ut. Vinnaren ska representera länet i det nationella SKAPA-priset.

Stiftelsen SKAPA uppmanar idérika människor att tävla om SKAPA-priset. Unga, födda mellan 1989 och 1999, tävlar också om SKAPA-talang för unga innovatörer.

Stiftelsen SKAPA vill genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer skapa en bättre värld och samtidigt bidra till att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen.

Så här ansöker du

  1. Du kan söka själv eller nominera någon annan
  2. Fyll i ansökan på www.stiftelsenskapa.se Länk till annan webbplats.
  3. Ansök senast den 23 april 2019, samma formulär för alla tävlande
  4. Tips: vid bedömningarna fäster juryn stor vikt vid kreativiteten liksom marknad och potentiell lönsamhet. Annat som bedöms är teknisk höjd, den immaterialrättsliga situationen, sökandens och projektets bakgrund samt samhällsnyttan

– Det är viktigt att uppmärksamma unga innovatörer i ett tidigt skedde för att öka deras intresse samt ge dem möjligheter till fortsatt engagemang och fokus kring större innovationsprojekt i framtiden. Vi vill nå unga innovatörer som representerar båda könen, vilket innebär att vi gärna ser fler kvinnliga sökande, säger landshövding Thomas Carlzon som är ordförande i länsjuryn för SKAPA-priset.

Pristagare på länsnivå

Det första steget i urvalsprocessen sker på regional nivå, där en regional SKAPA-jury bestående av representanter från Science Park, Almi Företagspartner, lokala uppfinnarföreningar och andra regionala aktörer utser länsvinnare. En länsvinnare för SKAPA-priset och en länsvinnare för SKAPA-talang för unga innovatörer. Länsvinnarna går sedan vidare för att delta i tävlingen på den nationella nivån som utser årets nationella pristagare.

I varje län hålls en länsprisutdelning med landshövdingen som prisutdelare. Där delas priser på minst 10 000 kronor ut till varje länsvinnare.

Nationell bedömning och prisutdelning

På Stockholmsmässan i Stockholm den 14 november får länsvinnarna chansen att göra en kort, publik, presentation (pitch) av sitt projekt som då bedöms av en kvalificerad panel. Ett pitchpris utdelas till den bästa pitchen.

Utdelning av priset sker i år i Stockholm den 14 november 2019 på kvällen under SKAPA Innovationsgala. 550 000 kronor delas ut till årets vinnare av SKAPA-priset och 250 000 till SKAPA-talang för unga innovatörer.


Kontakt