Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hund dödad av varg i Kalmar län

Varg Canis lupus från Orsa Björnpark

OBS: Ej bild på den aktuella vargen, utan denna är från Orsa Björnpark

Under torsdagen attackerades och dödades en hund under jakt väster om Hornsö. Länsstyrelsen har konstaterat att det var en varg som tog hundens liv.

Det var under eftermiddagen på torsdagen som Länsstyrelsen kontaktades om misstanke att en varg dödat en jakthund.  Två besiktningsmän från Länsstyrelsen konstaterade genom besiktning av hunden, platsen och de spår som fanns i snön att det var en varg som dödat hunden. Vid besiktningen av hunden närvarade även en veterinär.

Det är första gången som det konstaterats att en hund har dödats av varg i Kalmar län. Tamdjursägare uppmanas nu till ökad tillsyn.

Det har inte funnits några dokumenterade observationer av vargen tidigare, utan det var först under torsdagen som länsstyrelsen fick kännedom om den.

Vid de tidigare tillfällen som varg dokumenterats i länet, så har dessa vandrat vidare till andra län. Det troliga är att även denna varg är på vandring genom länet.

Observationer av spår eller rovdjur kan rapporteras till länsstyrelsen via Skandobs. Antingen via appen eller via hemsidan www.skandobs.se Länk till annan webbplats.

Kontakt