• Eldningsförbud utfärdat i Kalmar län

    Länsstyrelsen har beslutat att det råder eldningsförbud i hela Kalmar län från och med klockan 12.00 den 26 maj. Förbudet gäller tillsvidare. There is a fire ban in Kalmar County from 12 pm on May 26th 2023 and is valid until further notice.

Risk för skogsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

23 mar 2023 klocka 08.30 - 16.30

Narkotika på krogen - nej tack!

Krogmiljö

Vi vet idag tyvärr att det är vanligt med narkotika i krog- och nöjesmiljö. Vi vet också att narkotika är svårt att upptäcka och kan vara otäckt att ingripa mot. Därför anordnar Länsstyrelsen Kalmar län en utbildning på temat. Med rätt kompetens får krogar och serveringsställen större möjligheter att upptäcka narkotikapåverkan och ännu bättre förutsättningar för att kunna agera.

Om utbildningen

Vi erbjuder ett utbildningstillfälle i norra länet och ett i södra länet. Denna kalenderhändelse avser utbildningen i Kalmar den 23 mars. Om du vill anmäla dig till tillfället i Västervik den 22 mars kan du klicka här.

Målgrupp

Chefer och personal i krog- och serveringsmiljö, ordningsvakter och i mån av plats polisen, kommunala tjänstepersoner inom ANDTS-samordning och tillsyn.

Syfte

Att öka målgruppens kompetens i att upptäcka och hantera narkotika i serveringsmiljö, och därmed bidra till en trygg, trevlig och säker krogmiljö

Utbildningen genomförs av Trygghet & Toftahill Alkoholutbildning AB.

Andreas Ring är f d polis som bland annat varit chef för Malmöpolisens kroggrupp. Andreas är en rutinerad föreläsare som utbildar inom narkotika, alkohol och Alkohollagen samt radikalisering.

Simon Bengtsson Tibblin är skådespelare och utbildare inom konflikthantering och kroppsspråk. Simon har arbetat som utbildare mot krogbranschen sedan 2002 och var ansvarig för STAD´s berusningsstudier. Simon har en av huvudrollerna i filmen ”Den välklädde knarkaren”.

Utbildningens upplägg

Utbildningen tar upp frågor som:

  • Hur vanligt det är med narkotika på krogarna?
  • Vilka är de vanligaste preparaten som brukar förekomma i krogmiljö?
  • Vilka drogtecken och symptom är vanliga vid droganvändning?
  • Hur kräver alkohollagen samt narkotikalagen att serveringsställena hanterar narkotikaproblematiken?

Med hjälp av en skådespelare illustreras hur personer uppträder beroende på vilken drog som brukarna har i kroppen. Gruppen får tillsammans spela upp konkreta narkotikarelaterade situationer som skulle kunna utspelas på ett serveringsställe. Detta för att ge en inblick i de problem som kan uppstå samt hur dessa kan lösas och kanske förebyggas.

Under utbildningen ingår också vad som behöver finnas med i restaurangernas drogpolicys. Det handlar om att gemensamt hitta hållbara sätt att arbeta mot narkotikaproblematiken.

Fortsatt arbete

Länsstyrelsen kommer efter utbildningen bjuda in till ett uppföljningstillfälle för att prata vidare om hur vi tillsammans kan fortsätta arbetet mot narkotika i krogmiljö.

Praktisk information

Vi bjuder på fika och lunch i samband med utbildningen. Eventuella allergier eller specialkost mailas till agnes.mitsialos@lansstyrelsen.se.

Var:
Scandic Kalmar Väst, Dragonvägen 7 i Kalmar
Kostnad:
Kostnadsfritt.
Sista anmälningsdag:
13 mar 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 13 mars.

Kontakt