Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

13- 31 jun jul klocka 13.00 - 00.00

Våra vilda bin - små men livsviktiga

ett brunt och svart bi som flyger framför ett bihotell

Välkommen till Ottenby och Länsstyrelsens utställning om vilda bin och vad de gör för nytta. Utställningen svarar på några av de vanligaste frågorna om vilda bins vardagsliv. Den tar också upp också orsakerna till varför bin minskar i landskapet och vad du själv kan göra för att rädda dem och andra viktiga pollinatörer. På utställningen kan du gissa hur din tacotallrik skulle se ut utan pollinatörernas hjälp och prova på att bygga ett bihotell. Har finns också en modell av hur ett bibo ser ut under marken.

Bin är våra viktigaste pollinatörer och har stor betydelse för vår mat och för våra vilda växter. Det finns cirka 300 arter av vilda bin i Sverige. En tredjedel av dem minskar och är därför rödlistade. Den viktigaste orsaken till att bin minskar är att vårt landskap har förändrats. Förändringarna har lett till att det finns färre blomrika miljöer och ställen för bina att bo på. Användning av bekämpningsmedel, klimatförändringar, sjukdomar och invasiva arter är andra hot som drabbar bin.

Utställningen kommer att kunna ses på Naturum Ottenby mellan den 13 juni och 31 juli. Därefter flyttar den till Naturum Trollskogen.

VAR:
Naturum Ottenby
KOSTNAD:
Gratis
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt