Risk för vattenbrist i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

22 nov 2022 klocka 09.00 - 10.00

Föreläsning: Att använda bilder som stöd i samtal om våld

Två tecknade figurer med pratbubblor som inte förstår varandra

Bild från Mostphotos

Under En vecka fri från våld 2022 erbjuder länsstyrelserna i Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg digitala föreläsningar om våldsförebyggande metoder. Föreläsningarna är kostnadsfria och vänder sig i första hand till yrkesverksamma inom dessa län.

Målgrupp

Du som möter personer där bildstöd kan skapa förutsättningar för samtal, exempelvis inom vård och omsorg, socialtjänst samt polis. Du som inom kommun eller regionen arbetar med mänskliga rättigheter, jämställdhet, funktionshindersfrågor, social hållbarhet eller folkhälsofrågor är också varmt välkommen.

Att använda bilder som stöd i samtal om våld

Arbetet med att upptäcka och förebygga våld behöver anpassas utifrån målgruppers risk för utsatthet, behov och förutsättningar.

Personer med funktionsnedsättning riskerar att utsättas för våld i högre usträckning än andra. Den som har svårt att kommunicera löper större risk för att utsättas för våld. Den som är beroende av andra för att klara sin vardag kan risken att bli utsatt för våld finnas med i nästan varje situation vardagen innehåller.

Bildstöd, ett material med enkel text och bild, är ett verktyg för prata om våld med personer med intellektuell, kognitiv eller kommunikativ funktionsnedsättning. Materialet kan användas både för att upptäcka eller prata om kränkning och/eller våld. Det kan också användas i förebyggande samtal om våld.

Amanda Nyberg, fil.dr och projektledare för Bildsamt-bilder som stöd i samtal om våld, kommer att berätta om om bildstöd som verktyg i både förebyggande arbetet och vid misstanke om våld, det praktiska arbetet med bildstöd och vad som kan vara viktigt att tänka på i mötet med målgruppen.

Om En vecka fri från våld

En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Länsstyrelserna i Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg uppmärksammar veckan genom att erbjuda digitala föreläsningar. Initiativet En vecka fri från våld är skapat av Unizon och MÄN och stöds av Sveriges Kommuner och regioner, Jämställdhetsmyndigheten, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Länsstyrelserna. En vecka fri från våld 2022 infaller under vecka 47.

Var:
Digitalt vi Skype (länk skickas en vecka innan föreläsningen)
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
14 nov 2022

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det finns 177 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 14 november.Kontakt