24 nov 2021 klocka 10.30 - 12.00

HBTQ och heder -

Hbtq-personers levnadsvillkor och dubbla utsatthet

Äldre kvinna i halvkroppssbild som tittar åt höger

Välkommen till en föreläsning kring unga hbtq-personers levnadsvillkor och hur dessa ungas utsatthet förstärks av hedersnormer. Föreläsningen ges i samband med En vecka fri från våld.

Om föreläsningen

Forskning och erfarenheter om unga hbtq-personer visar bland annat att de är mer utsatta än andra unga för våld, hot och diskriminering. När den unga dessutom lever i en hederskontext blir utsattheten dubbel.

MUCF presenterar under föreläsningen kunskap kring unga hbtq-personers levnadsvillkor och ger en bild av hur dessa ungas utsatthet förstärks av hedersnormer. Du som deltar får exempelvis ta del av kunskap om våldets uttryck och om vad som är specifikt gällande kombinationen hbtq och heder. Du får även en inblick i den pågående utredningen om utsatthet för så kallad omvändelseterapi.

Medverkande

Madeleine Söderberg, utvecklingsledare på MUCF med lång erfarenhet av att föreläsa om hedersrelaterat våld och förtryck. På senare år har hon fokuserat särskilt på den dubbla utsatthet hos unga hbtq-personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck.

Vanessa Sevedag, utredare på MUCF. Hen har mångårig erfarenhet av analyser som berör lika rättigheter och diskriminering. Hen arbetar med två pågående utredningar om unga hbtq-personers levnadsvillkor och unga hbtq-personers utsatthet för så kallad omvändelseterapi.

Länk till föreläsningen

Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/98004430298?pwd=SU4xNjc1ZWwrRlpCaGJJYVcyakpVUT09 Länk till annan webbplats.

Meeting ID: 980 0443 0298

Passcode: 313011

En vecka fri från våld

Under En vecka fri från våld 2021 erbjuder länsstyrelserna i Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg digitala föreläsningar om våldsförebyggande metoder och arbetssätt. Föreläsningarna är kostnadsfria och vänder sig i första hand till dig som är yrkesverksam inom dessa län.

En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Initiativet är skapat av Unizon och MÄN och stöds av Länsstyrelserna tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

VAR:
Via Zoom
KOSTNAD:
Kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt